PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Mezinárodní den proti násilí na ženách

Mezinárodní den proti násilí na ženách

24. listopad 2002
TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ KOORDINAČNÍHO KRUHU ke 25.11.

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ KOORDINAČNÍHO KRUHU PROTI NÁSILÍ NA ŽENÁCH K MEZINÁRODNÍMU DNI PROTI NÁSILÍ NA ŽENÁCH (25.11.)

25. listopadu si ženy na celém světě připomínají Mezinárodní den proti násilí na ženách. Násilí páchané na ženách zůstává problémem i ve vyspělých zemích včetně České republiky. Zejména domácí násilí mezi partnery, kdy jsou ženy obětí ve více než 90% případů, je u nás stále řešeno nedostatečně, ačkoli mnozí zákonodárci jsou s dosavadní právní úpravou v trestním a občanském zákoníku spokojeni.

Typickým příkladem neřešeného domácí násilí je případ učitelky z Ostravy, která byla minulý týden odsouzena na 6 let za vraždu manžela. Bodla mu při hádce nůž do krku - po 8 letech, kdy nezaměstnaný muž terorizoval jak ji, tak syna a dceru. Přitom celou dobu vzorně pracovala v zaměstnání i domácnosti. Otázkou zůstává, zda je na místě kvalifikovat takový čin jako vraždu. Kdyby společenské vědomí a nejrůznější instituce skutečně stály na straně obětí, nemuselo možná k tomuto (a dalším podobným) činům dojít.

Jak ukazuje tento případ a níže uvedená čísla ze sociologické sondy zpracované na základě výpovědí 103 týraných žen, které se v roce 2000 obrátily na občanské sdružení ROSA, domácí násilí je závažným celospolečenským jevem, který je třeba jednoznačně odsoudit. Nezbytně nutné je také uznat ho jako jeden z aspektů nerovného postavení žen a mužů ve společnosti.

Vzdělání a věk žen-obětí mužů-násilníků
Základní vzdělání 7 6
Vyučeni 22 34
Středoškolské vzdělání 45 36
Vysokoškolské vzdělání 29 24


Délka trvání manželství, či soužití, kdy se žena rozhodla situaci zveřejnit:
Do 1 roku 6  
1-5 let 8  
6-10 let 20 5 žen podává návrh na rozvod
11-15 let 16 1 žena podává návrh
16-20 let 12 1 žena podává návrh
21-25 let 12 1 žena podává návrh
Nad 26 let 5  
V 19 případech se ženy svěřily s násilím až po rozvodu



Následky soužití s agresivním partnerem
otřes mozku………………………………………………..16x
zlomeniny žeber, líc. kostí, zhmožděné obratle…...…...9x
přeražený nos ……………………………………………...5x
prasklý ušní bubínek……………………………..………...3x
šité rány v obličeji…………………………………………...3x
přeražené zuby, sanice…………………………………….3x
vláčení za vlasy, trhání vlasů……………………………....7x
úraz oka, hematomy, modřiny, pálení cigaretou,
demolování bytu, ničení nábytku, věcí…………………..23x

Celkem 20 žen dochází pravidelně na psychiatrii s anxiozně - depresivní poruchou, stavy beznaděje, depresí, úzkostí. Z tohoto počtu se 4 ženy pokusily o sebevraždu, 5 žen bylo v déletrvající pracovní neschopnosti s hospitalizací na psychiatrii, 3 ženy se léčily ze závislosti na alkohol, 1 žena vyléčena ze závislosti na lécích.
Jen 24 žen ohlásilo bití a týrání na policii.


V PŘÍPADĚ DOTAZŮ KONTAKTUJTE:
proFem - Saša Lienau, 605-844 863
ROSA - Zdena Prokopová, 602-246 102
Gender Studies - Michaela Marksová-Tominová, 603-53 63 35

Koordinační kruh proti násilí na ženách sdružuje tyto organizace: Elektra, o. s. - pomoc ženám zneužívaným v dětství a znásilněným elektra@brailnet.cz; Gender studies, o. p. s. - informační a vzdělávací centrum a knihovna o feminismu a právech žen gender.office@ecn.cz; La Strada, o.p.s. - prevence a pomoc obětem obchodu se ženami lastrada@ecn.cz; ProFem - konzultační středisko pro ženské projekty profem@ecn.cz; ROSA - pomoc obětem domácího násilí - rosa@telecom.cz.


Související odkazy:
16 dní pro násilí na ženách 2001 PLAKÁT
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.