Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Mateřská u nás i v cizině

Mateřská u nás i v cizině

21. listopad 2011
Odpoledne na ČT 2 – 22.11. od 15 hod v rámci cyklu Evropa a svět bude věnováno otázkám spojeným s mateřskou, respektive rodičovskou dovolenou, se zařízeními pro předškolní děti, návratem matek do práce. Dokument se zaměří na zkušenosti pěti Češek s rodičovskou dovolenou v zahraničí, konkrétně v Norsku, Dánsku, Švédsku, Francii a Německu.

Česká republika má nejdelší mateřskou dovolenou v EU, ale zároveň drží primát v nevyužití pracovního potenciálu žen. Má jen velmi málo částečných úvazků a velmi málo mateřských skolek a skoro žádné jesle. Jaká je praxe v zahraničí a jak může stát pomoci? O tom bude film Mateřská v cizině, který natočila Pavla Frýdlová, i následná diskuze. Pozvání do studia přijali Mgr. Michaela Marksová-Tominová, autorka knihy Rodina a práce, ekonom Doc. Daniel Münich a psychiatrička MUDr. Dana Janotová.

Mateřská v cizině

Na téma slaďování rodinného a pracovního života se v poslední době u nás diskutuje často. I o tom, že český model, podle nějž ženy mají nárok na dlouhou mateřskou, respektive rodičovskou dovolenou, je v evropském kontextu zastaralý. Chybějící místa v zařízeních pro malé děti neumožňují tisícům žen návrat do práce, o větším zapojení otců do péče o děti ani nemluvě. Jak rodiče vychovávají své malé děti jinde v Evropě? Jak právní úpravy, širší škála možností zařízení péče o děti i větší vstřícnost zaměstnavatelů vůči rodičům přispívají ke zvýšení porodnosti? O svých zkušenostech s různými modely mateřské a rodičovské dovolené, která není chápána jako žádná dovolená, ale jako rodičovský čas, tedy čas určený oběma rodičům, o různých typech zařízení - i pro ty nejmenší děti - o postupném návratu matek do zaměstnání pomocí částečných úvazků a mnohém dalším vypovídá pět Češek, které žijí nebo dlouhodobě žily v Norsku, Dánsku, Švédsku, Francii a Německu.

Pak bude v cyklu portrétů Evropa a já následovat portrét Katky Jonášové.

Publicistka a feministka Kateřina Jonášová studovala v Americe, Švýcarsku a Německu. Miluje Berlín. "Dřív mi vyhovoval tamní bohémský život, teď, jak někdejší pankáči dospěli a mají děti, mě fascinuje, jak si tam člověk připadá dobře a přirozeně, i když má děti. Je neuvěřitelně přátelský k rodinám."

22.11. 15 hod ČT 2 – v rámci cyklu Evropa a svět bude věnováno otázkám spojeným s mateřskou, respektive rodičovskou dovolenou, se zařízeními pro předškolní děti, návratem matek do práce.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.