PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Laskavý generační rádce Jiřiny Šiklové – kniha s velkou silou

Laskavý generační rádce Jiřiny Šiklové – kniha s velkou silou

29. říjen 2003  | Klára Kubíčková  |  Econnect
Nakladatelství Kalich vydalo jedinečnou publikaci Jiřiny Šiklové nazvanou Deník staré paní. Jde o knihu, která by neměla chybět v žádné rodině a číst by se měla preventivně. Takovou má sílu.

Nakladatelství Kalich vydalo jedinečnou publikaci Jiřiny Šiklové nazvanou Deník staré paní. Jde o knihu, která by neměla chybět v žádné rodině a číst by se měla preventivně. Takovou má sílu.

Deník staré paní vyšel poprvé v roce 1986 jako osmnáctý svazek knihovničky Vlasty, Šiklová ho vydala pod pseudonymem Nina Matulová. Současné vydání je přepracované a doplněné, jádrem však zůstává deník pětasedmdesátileté prababičky, která se rozhodla si „trénovat mozek“ a zapisovat si své každodenní postřehy, věci, které ji rozzlobily, které ji zaujaly a které hýbou jejím okolím. A i když jde často o maličkosti či až zdánlivé malichernosti, otevírá se nám před očima netušený svět fantazií a představ starého člověka. Svět, který často zlehčujeme a znedůvěryhodňujeme pochybovačnými slovy „Ale, babi!“. Rok si stará paní zapisuje své poznámky, rok máme možnost sledovat její vývoj, její růst, její hledání vlastního místa v rodině a vlastní identity. A nemůžeme v ní a v jejím trápení nepoznat vlastní babičky a prababičky. To, jak se přetvařují a pak je jim to líto, jak se dělají nepochopitelně silnými a přitom cítí slabost a smutek. Že se bojí chodit ven, protože provoz na ulicích je tak silný, že je vyvádí z míry všechny ty moderní věci, které se nám jeví přirozené.

Kniha Jiřiny Šiklové je vlastně jakousi aplikovanou sociologií a generačním rádcem v jednom. Dcery a vnučky by ji měly číst proto, aby věděly, jak svým matkám a babičkám pomoci a jak je milovat, babičky by je měly číst proto, aby pochopily, že zatvrzelost nikam nevede a nejdůležitějším pilířem, který podpírá mosty mezi generacemi, je láska a vzájemná snaha o dialog. Jiřina Šiklová přitom ví, o čem mluví – gerontologií se zabývá od roku 1968, kdy po propuštění z Karlovy univerzity nastoupila do nemocnice v pražské Krči na místo sociální pracovnice. Deník staré paní je důležitý ještě z jednoho pohledu – zatímco porušováním práv nejrůznějších minorit v naší společnosti se (byť ne dostatečně) zabýváme, seniory jako minoritu vůbec nechápeme a jejich problémům nepřikládáme sociální důležitost. A měli bychom, protože i když se nám ze své mysli podaří vytěsnit práva Romů, týraných dětí nebo zneužívaných žen, před našim vlastním stářím nikdy a nikam neutečeme.

***

Představení knihy Jiřiny Šiklové Deník staré paní ve čtvrtek 30.října 2003 od 16. hodiny. Gender Studies, Gorazdova 20, Praha 2, 120 00. Místo si můžete rezervovat na : 2 24 91 56 66, gender.media@ecn.cz.

***

Jiřina Šiklová - přednáší na katedře sociální práce na FF UK se zaměřením na témata: životná cyklus - sociologie věkových skupin, sociální gerontologie, problematika etnik, národnosti a minorit a teorie současného feminismu. Je vůdčí a inspirující osobnost českého feminismu a genderových studií. Zakladatelka Centra Gender Studies. Autorka řady knih, studií a statí i populárních článků o feminismu a gender; ůčastnice mezinárodních konferencí s tématem ženy, členka rady českých i zahraničních nevládních organizací a redakcí odborných časopisů.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.