Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Kyselá a Zlatá žába se vracejí na scénu

Kyselá a Zlatá žába se vracejí na scénu

7. květen 2015
V atmosféře, kdy ženy konečně i samy usilují o korektnější, a tudíž rovnocenné postavení v dosud téměř „nedostupných“ oborech a funkcích. Známá soutěž bude znovu upozorňovat na jevy, výroky a situace, které nejsou vůči ženám nebo mužům fér. Zasadí se rovněž o pokračování diskuse nad správným, nediskriminujícím používání českého jazyka, který by bral na vědomí obě poloviny obyvatelstva.

ZLATÁ ŽÁBA

je cena za snahu konkrétních lidí, jejichž postoje, výroky  pomáhají prosazovat rovné příležitostí ženy a mužů.

KYSELÁ ŽÁBA

je symbolickým „napomenutím" za nekorektní vystupováním vůči ženám nebo mužům. Cena je zároveň otevřenou nabídkou ke společnému hledání možností, jak věci měnit k lepšímu.

Uvítáme, když se součástí soutěže stanete i Vy. Až do 30. prosince 2015 nám posílejte své tipy na kandidáty/ kandidátky v těchto kategoriích:

Kyselá žába:

1. Sexistická/ý politička/ politik, novinářka/ novinář, osobnost ze světa kultury, vědy, sportu

2 . Sexistická situace ze života

Ocenění Zlatá žába nemá žádné kategorie.

Vaše tipy posílejte na tento e-mail: zaba@zabanaprameni.cz, nebo přímo přes formulář.

Jak minulost naší soutěže ukázala, naším cílem je otevírat prostor pro korektní a vtipný dialog, který zachovává respekt i úctu všem, kteří jsou ochotni o situaci mužů a žen v české společnosti diskutovat. Kyselou žábu v minulosti dvakrát dostal někdejší premiér Mirek Topolánek, mj. za svůj výrok: „Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž.“ Zlatou žábu získal mj. jako ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Na tiskové konferenci ministryně obrany a ministra zahraničí zahájil jeden z novinářů svou otázku slovy: „Chtěl bych se vás ministrů zeptat…“, Schwarzenberg novináře přerušil a řekl: „Chci vás upozornit, že jsme tu paní ministryně a já.“ 

Obnovená soutěž Kyselá a Zlatá žába je součástí ročního projektu „A co ženy v médiích?“, který je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Na projektu spolupracují neziskové organizace GIC NORA, o. p. s., NESEHNUTÍ Brno a Žába na prameni o. s.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.