Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Konference Harmonizace práce a péče: nové perspektivy s vyhlášením výsledků soutěže Firma roku: Rovné příležitosti 2012

Konference Harmonizace práce a péče: nové perspektivy s vyhlášením výsledků soutěže Firma roku: Rovné příležitosti 2012

Konference Harmonizace práce a péče: nové perspektivy s vyhlášením výsledků soutěže Firma roku: Rovné příležitosti 2012
18. října 2012 proběhla konference Harmonizace práce a péče: nové perspektivy, jejíž součástí bylo i vyhlášení soutěže Firma roku: Rovné příležitosti 2012. Letošní konference se zaměřila na téma slaďování práce a péče. Byly zde řešeny otázky spojené se zaměstnaností pečujících osob, se sendvičovou generací, se samotnou podobou rodinné politiky a mnoho dalších. Mezinárodní hosté navíc doplnili konferenci o zahraniční zkušenosti se slaďováním osobního a pracovního života.

18. října 2012 proběhla konference Harmonizace práce a péče: nové perspektivy, jejíž součástí bylo i vyhlášení soutěže Firma roku: Rovné příležitosti 2012.

Letošní konference se zaměřila na téma slaďování práce a péče. Byly zde řešeny otázky spojené se zaměstnaností pečujících osob, se sendvičovou generací, se samotnou podobou rodinné politiky a mnoho dalších. Mezinárodní hosté navíc doplnili konferenci o zahraniční zkušenosti se slaďováním osobního a pracovního života.

Celou akci zaštiťovala poslankyně Helena Langštádlová, která pronesla úvodní řeč, v níž vyjádřila přesvědčení, že: „stát má vytvářet podmínky pro svobodnou volbu rodiny.“ Radka Dudová ze Sociologického ústavu AV ČR se ve svém příspěvku zaměřila na kombinování práce a péče z perspektivy sociální politiky a genderového rozdělení rolí. Unii center pro rodinu a komunitu zastupovala Karin Marques, která na konferenci prezentovala koncept a možnosti mateřských center. Julia Kubisa ze Sociologického ústavu Varšavské univerzity přiblížila situaci v Polsku, kde je silná tradice kultu mateřství, ale paradoxně velmi slabá podpora rodinné politiky. Ulrike Schoppmeyer z německého ZFBT (1) prezentovala projekt 16 firem, v němž bylo zjišťováno, jaké jsou potřeby a možnosti zaměstnaných pečujících o blízkou osobu. Zora Bútorová ze slovenského Inštitútu pre verejné otázky ve svém příspěvku hovořila o aktuální situaci žen na Slovensku. Tématu sendvičové generace se věnovala Jitka Kolářová z Gender Studies, o.p.s. K situaci v Německu, které má nejstarší populaci v Evropě, přednesla svůj příspěvek Maresa Feldmann z Technické univerzity Dortmund. Zaměřila se zejména na pojištění dlouhodobé péče a nutnou potřebu zaměstnaných kombinovat práci a péči o starší příbuzné osoby. Zástupkyně České spořitelny, Vera Budway Strobach, mluvila o diverzitě jako o konkurenční businessové výhodě a představila program Diversitas, který firma spustila v roce 2008, a který dosud rozvíjí a inovuje podle potřeb svých zaměstnanců a zaměstnankyň.

Panelová diskuze na téma Sendvičová generace a zaměstnávání osob 50+ byla vyvrcholením první části programu konference. Za Pečující on-line se jí účastnila Tamara Tošnerová, Vera Budway Strobach zastupovala Českou spořitelnu, a.s. a Klára Čmolíková Cozlová reprezentovala občanské sdružení Život 90. V diskuzi se probírala témata jako mezigenerační dialog či problémy generace 55+ na trhu práce. Panelistky zakončily své vystoupení optimistickým přesvědčením, že předsudky a stereotypy budou postupem času slábnout a společnost bude pečujícím a osobám 55+ otevřenější.

Konference byla v odpoledních hodinách zakončena slavnostním vyhlášením výsledků soutěže Firma roku: Rovné příležitosti 2012. Letos byla poprvé vyhlášena speciální cena Gender Studies a PROUDu za opatření přátelská LGBT (2) osobám ve firmě, kterou získala GE Money Bank, a.s. V kategorii velkých firem zvítězil T-mobile Czech Republic, a.s., 2. místo obsadila GE Money Bank, a.s. a 3. místo získal Průmstav, a.s. Vítězem kategorie středních a malých firem se stalo mamacoffee, s.r.o.

Jako hlavní poselství konference lze bez pochyb shrnout, že je nutné bourat předsudky a stereotypy a snažit se jim předcházet. Toto tvrzení zopakovala ve svých vystoupeních většina přednášejících a jeví se jako nutný předpoklad pro harmonizaci práce a péče.

(1) ZBFT = Zentrum Frau in Beruf und Technik. (volně přeloženo jako Centrum žena v zaměstnání a praxi)

(2)  LGBT = lesby, gayové, bisexuální a transsexuální osoby


www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.