Reprodukční spravedlnost s postižením

28.5.2024  Praha  | 

Další z debat organizace ASAP zaměřených na reprodukční spravedlnost a dostupnost interrupcí v České republice se bude věnovat osobám se zdravotním postižením.

Více
feminismus.czČlánky › Klíčové jsou priority

Klíčové jsou priority

14. říjen 2004  | Alena Králíková
Klíčové jsou priority
Jména žen, která se letos objeví na kandidátních listinách do krajských zastupitelstev, jsou bezpochyby známá občanům měst a obcí, z jejichž „středu“ jako kandidátky vycházejí. Ve většině případů totiž léta působily na místní úrovni politiky, získaly řadu nenahraditelných zkušeností a rozhled, a teprve s rozmyslem se hodlají pokusit získat místo o jeden stupeň výše. Hlavně proto, aby své zkušenosti z komunální politiky „daly dál“. Jednou z žen, jejichž jméno zaujme hlavně obyvatele a obyvatelky Blanska, je Jaroslava Králová, současná starostka města.
Jak se ocitla v politice a jaké jsou její vize?

Jména žen, která se letos objeví na kandidátních listinách do krajských zastupitelstev, jsou bezpochyby známá občanům měst a obcí, z jejichž "středu" jako kandidátky vycházejí. Ve většině případů totiž léta působily na místní úrovni politiky, získaly řadu nenahraditelných zkušeností a rozhled, a teprve s rozmyslem se hodlají pokusit získat místo o jeden stupeň výše. Hlavně proto, aby své zkušenosti z komunální politiky "daly dál". Jednou z žen, jejichž jméno zaujme hlavně obyvatele a obyvatelky Blanska, je Jaroslava Králová, současná starostka města. Jak se ocitla v politice a jaké jsou její vize?

Jak probíhala vaše politická kariéra a proč jste se vlastně pro svou aktivní účast v politice rozhodla? Co vám politika dala? Vzala vám nějaké iluze?
Do politického dění jsem vstoupila v roce 1989, kdy jsem se zapojila do činnosti v Občanském fóru. Za OF jsem byla zvolena do prvního porevolučního zastupitelstva města Blanska. V jeho průběhu jsme založili místní sdružení Občanské demokratické strany, jehož jsem stále členkou. Po roce 1989 jsem byla nadšená tím, že každý může svobodně vyjádřit a dát najevo svůj názor a postoj, a toto upokojení přetrvává. Samozřejmě prvotní nekritické nadšení bylo postupně přetaveno v pragmatičtější vnímání skutečnosti. Musíme si stále být vědomi toho, v čem jsme žili, co naši společnost dlouhá desetiletí formovalo. Zůstávám však stále umírněným optimistou, takže ztráta některých iluzí co se politického života u nás týká, není pro mě deprimující.

Co považujete za své největší úspěchy?
Za svůj úspěch ve funkci místostarostky a nyní starostky města považuji zkvalitnění komunikace mezi jednotlivými složkami politického spektra ve městě a také mezi samosprávou a občany města. Co se týká investic a dalších stránek života města, musím zdůraznit, že jsou to společné výsledky práce a snažení celé samosprávy.

Jak jste zvládla přechod ze svého původního povolání do politiky?
Původním povoláním jsem středoškolská profesorka a učila jsem mnoho roků na Střední pedagogické škole v Boskovicích. Od roku 1993 jsem přešla do soukromé firmy jako obchodní pracovník. Myslím, že zkušenosti ze školství i ze soukromého podnikání mi byly k užitku i v politické funkci.

Jak díky svým zkušenostem vnímáte pozici žen v politice?
Já nejsem feministka. Jsem přesvědčena, že prioritou ženy je výchova a péče o děti, jestliže se rozhodne pro mateřství. Děti se však postupně vymaňují z permanentního dozorování matek, vytvářejí si další sociální vazby a pak už je chybou některých žen, že tento přirozený posun hůře nesou, že zapomínají žít svůj vlastní život. Ženy mají místo v politickém světě a myslím si, že se budou v budoucnu stále více prosazovat i v této oblasti.

Jaké máte politické plány do dalších let?
V současné době kandiduji v podzimních volbách do krajského zastupitelstva. Domnívám se, že mám dostatek zkušeností z práce v komunální samosprávě a budu je doufám moci uplatnit i na úrovni samosprávy kraje.

Domníváte se, že je možné, aby spolu političky napříč stranami komunikovaly o tématech, která ony považují za důležité, a prosazovaly je? Proč ano, proč ne?
Co se týká možnosti hledání řešení některých problémů ženami napříč politickým spektrem, rozlišila bych situaci v komunální sféře - ve městě nebo obci, kde se často řeší konkrétní záležitosti a dost často na ideovém vyznání aktérů příliš nezáleží. Jde spíše o prosazení priorit. Tady vidím možnost spolupráce žen v samosprávě při prosazení nějakého konkrétního projektu, který by byl jejich vnímání bližší. Ve sféře tzv. vyšší politiky, zvláště v oblasti zákonodárné, je ideová optika rozhodující a nezáleží na tom, zda se jedná o muže či ženu.

Děkuji.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.