Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Když soutěží holky!

Když soutěží holky!

Když soutěží holky!
V pondělí 5. prosince 2011 během odpoledne proběhlo v prostorách Národní technické knihovny v Praze-Dejvicích slavnostní odpoledne, které bylo zakončením soutěže pro studentky středních škol v rámci projektu Holky, pozor! Dívky měly možnost prezentovat své projekty z oblasti vědy nebo techniky. Vrcholem pak bylo vyhlášení nejzajímavějšího příspěvku a jeho autorka byla po zásluze oceněna.

V pondělí 5. prosince 2011 během odpoledne proběhlo v prostorách Národní technické knihovny v Praze-Dejvicích slavnostní odpoledne, které bylo zakončením soutěže pro studentky středních škol v rámci projektu Holky, pozor! Dívky měly možnost prezentovat své projekty z oblasti vědy nebo techniky. Vrcholem pak bylo vyhlášení nejzajímavějšího příspěvku a jeho autorka byla po zásluze oceněna.

Soutěž v rámci projektu Holky, pozor! (http://www.holkypozor.cz) pro studentky středních škol byla vyhlášena v pondělí 3.10.2011. Dívky mohly až do 20.11.2011 přihlašovat své projekty z oblasti vědy a techniky. Pět nejlepších projektů autorky prezentovaly během slavnostního odpoledne před komisí a dalšími hosty včetně medií. Čest prezentovat si zajistila Šárka Vávrová, která přijela až z Frenštátu pod Radhoštěm, kde studuje Střední průmyslovou školu elektrotechniky, informatiky a řemesel, hned se dvěma projekty. Další účastnicí byla studentka gymnázia ze Šlapanic u Brna Tereza Novotná, tým studentek ze Střední průmyslové školy Ječná Hedvika Hodíková a Petra Nepodalová a také studentka gymnázia z Pardubic Veronika Valešová. Je skvělé, že všechny oslovené dívky se dostavily k prezentacím osobně, i když to některé z nich měly opravdu daleko.

Projekty hodnotila komise, která byla složená ze tří zástupců partnerských firem a tří odborníků z ČVUT. Zodpovědnou roli předsedkyně komise přijala manželka rektora a předsedkyně Dámského klubu ČVUT Marie Havlíčková. „Musím říci, že jsem velmi překvapena úrovní soutěže a odhodláním zúčastněných,“ byla její bezprostřední reakce po skončení prezentací. Eva Nováková (Hewlett-Packard, s.r.o.), Miroslava Bajzíková (ČEPS, a.s.) a Iva Prokopová (Škoda Auto, a.s.) během prezentací zjistily, že jejich úloha bude velmi složitá a zodpovědná, jelikož všechny projekty byly zajímavé, kvalitní a autorkami byly velmi dobře odprezentovány, což velmi kladně hodnotila také Marcela Pavlíčková (Výzkumné centrum CIDEAS na Fakultě stavební), Adéla Chrastinová (odbor vědy a výzkumu na Fakultě informatiky) a zejména pak Jan Gazda (kvestor ČVUT v Praze).

Komise všechny autorky pečlivě vyslechla a doplnila chybějící údaje všetečnými dotazy. Po té se odebrala do vyhrazené místnosti, aby si zde všichni členové mohli vzájemně sdělit své názory a dojmy. Na rozhodnutí měli členové komise přibližně 30 minut. Po půlhodině, kterou měla komise vyhrazenou, zazněl konečný verdikt ve prospěch studentky průmyslové školy z Frenštátu pod Radhoštěm Šárky Vávrové, jelikož její projekt Elektronická časomíra oslovil porotu nejvíce. „Zajímám se o elektroniku a informatiku. Také aktivně sportuji, hraji florbal a běhám. Všechny své zájmy a koníčky jsem využila při práci na svém projektu, jehož výsledkem je funkční model časomíry sloužící pro potřeby florbalového oddílu Sokol Frenštát p. R.,“ sdělila po svém vítězství Šárka.

Na druhém místě skončila studentka gymnázia z Pardubic Veronika Valešová s projektem určování podílu vitamínu C v potravinách a na třetím opět studentka gymnázia tentokrát ze Šlapanic u Brna Tereza se svým virtuálním šatníkem. Cenu za nejlepší projekt (mininotebook HP 110) věnovanou společností Hewlett-Packard slavnostně předala starostka městské části Praha 6 Marie Kousalíková, která ve svém krátkém proslovu ocenila práci a odvahu všech pěti dívek a popřála jim hodně štěstí do budoucna. Kousalíková vyslovila přání, se kterým se všichni přítomní ztotožnili, aby se podobná akce uskutečnila i v příštím roce.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.