PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Jak se rodí v českých porodnicích

Jak se rodí v českých porodnicích

30. červenec 2001  | redakce F.CZ
Rodila jste v letech 1999-2002? Přispějte svými zkušenostmi z porodnice do výzkumu! Stále více se mluví o nutnosti respektování psychologických potřeb rodiček a novorozenců. K nim patří např. zachování důstojnosti a autonomie ženy při porodu, neprovádění nadbytečných medicínských zákroků, neodlučování novorozence od matky, vstřícnost vůči ostatním rodinným příslušníkům, kvalifikované poradenství v začátcích kojení apod. Jaká je realita v českých porodnicích?

Dotazník určený ženám, které přivedly své dítě na svět v České republice v letech 1999, 2000, 2001, 2002

Vážené maminky,

zajisté jste si povšimly, že situace v českém porodnictví, resp. stávající nabídka porodnických služeb, patří v současné době k často diskutovaným tématům. Pohled na těhotenství, porod i šestinedělí prošel v posledních letech bouřlivým vývojem. Poté, co se díky obrovskému rozmachu medicínských možností podařilo dosáhnout maxima v péči o fyzické zdraví matek a novorozenců (tzv. perinatální úmrtnost klesla na minimum), začíná se nyní stále více mluvit o zohledňování dalších důležitých faktorů a zejména o nutnosti respektování psychologických potřeb rodiček a novorozenců. K nim patří např. zachování důstojnosti a autonomie ženy při porodu, neprovádění nadbytečných medicínských zákroků, neodlučování novorozence od matky, vstřícnost vůči ostatním rodinným příslušníkům, kvalifikované poradenství v začátcích kojení a pod.

Občanské sdružení APERIO - Společnost pro zdravé rodičovství zorganizovalo v loňském roce ve spolupráci se Střediskem empirických výzkumů (STEM) a pod záštitou Nadace Open Society Fund Praha výzkumné dotazníkové šetření zaměřené na aktuální stav českého porodnictví a na možnosti tzv. přirozeného (zbytečně medicínsky nerušeného) porodu v naší zemi. Ke spolupráci byla vedle maminek a zdravotníků přizvána též všechna porodnická zařízení na území české republiky. Ze 118 porodnic odmítli vyplnění dotazníků pouze 3 primáři.

Výzkum poodhalil postoje vybraných cílových skupin k novým trendům v českém porodnictví, napomohl identifikovat příznivce a odpůrce přirozeného porodu v naší zemi. Ukázalo se, že tzv. přirozený porod získává i u nás stále více zastánců, takže současný lékařsky paternalistický porodnický model přestává být všeobecně vyhovující.
Na základě výsledků výzkumu a s přihlédnutím k zahraničním zkušenostem připravuje nyní APERIO první prakticky i regionálně zaměřený knižní Průvodce po porodnicích české republiky. Jde o původní projekt, který chce přispět k větší veřejné informovanosti o různých možnostech vedení spontánních fyziologických porodů a k informovanějšímu výběru porodnického zařízení, v němž nastávající rodiče budou chtít přivést na svět své dítě. Publikace si klade za cíl seriózní zmapování situace, vytvoření přehledu možností a služeb, které se v jednotlivých porodnicích nabízejí, a poskytnutí nejdůležitějších teoretických informací o přirozeném porodu. Průvodce by měl vyjít nejpozději do konce roku 2001.

Protože chceme, aby Průvodce co možná nejobjektivněji informoval o skutečném stavu, dovolujeme si Vás požádat o vyplnění následujícího dotazníku. Velmi nám pomůžete, zašlete-li nám jej co nejdříve, nejpozději však do konce září 2001 na adresu:

APERIO - Společnost pro zdravé rodičovství
Na Poříčí 12 (Palác YMCA)
115 30 Praha 1

nebo

aperio@aperio.cz



Se srdečným pozdravem a s díky

APERIO - Společnost pro zdravé rodičovství

V Praze, červenec 2001

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.