Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › IBM na třetím místě

IBM na třetím místě

IBM na třetím místě
Na třetím místě se v letošní soutěži o ocenění Firma roku: Rovné příležitosti 2011 umístila firma IBM Česká republika. Porota hodnotila kladně především práci s genderovou problematikou, přestože jde o firmu ze sektoru, ve kterém převažuje tradičně převážně mužské zastoupení, je u IBM ČR přijatelný podíl žen ve vedoucích pozicích. Pozitivní je podle poroty také skutečnost, že firma prošla genderovým auditem a snaží se implementovat doporučení z něho vzešlá. Vybíráme několik z mnoha inspirativních opatření na podporu rovných příležitostí žen a mužů, které ve společnosti fungují.

Na třetím místě se v letošní soutěži o ocenění Firma roku: Rovné příležitosti 2011 umístila firma IBM Česká republika. Porota hodnotila kladně především práci s genderovou problematikou, přestože jde o firmu ze sektoru, ve kterém převažuje tradičně převážně mužské zastoupení, je u IBM ČR přijatelný podíl žen ve vedoucích pozicích.Pozitivní je podle poroty také skutečnost, že firma prošla genderovým auditem a snaží se implementovat doporučení z něho vzešlá. Vybíráme několik z mnoha inspirativních opatření na podporu rovných příležitostí žen a mužů, které ve společnosti fungují.

Zvýšení zastoupení počtu žen ve vedoucích pozicích

IBM ČR se snaží zastoupení žen ve vedoucích pozicích i nadále zvyšovat. Směřuje k tomu několik iniciativ: program na podporu talentovaných žen, v jehož rámci jsou identifikovány zaměstnankyně s potenciálem růstu, je pro ně připraven individuální program včetně mentoringu s cílem akcelerace procesu jejich růstu. Pokračují také pravidelná čtvrtletní setkávání Women’s Leadership Council, jejichž cílem je podpora a vzájemné posilování žen zaměstnaných ve společnosti IBM ČR prostřednictvím vzdělávání, výměnou informací a sdílením zkušeností.

Řešení šikany či sexuálního obtěžování na pracovišti

Ve společnosti je zavedený tzv. „Concerns and Appeal Program“. Princip tohoto programu je postaven na anonymitě a otevřenosti. Kdokoli ze zaměstnaných má možnost anonymně poukázat na situaci, se kterou se setká (ať již se týká přímo jeho/jí samotné/ho či někoho dalšího). Následně se danou situací zabývá vytvořený tým, který aplikuje stanovené postupy k prošetření situace a nastavení nápravných opatření. Concerns and Appeal program je součástí vnitřních předpisů firmy, které jsou dostupné na interní webové stránce firmy všem zaměstnaným.

Podpora návratu pracovníků a pracovnic po mateřské/rodičovské dovolené

Podpora návratu pracovníků a pracovnic po mateřské/rodičovské dovolené je v IBM ČR součástí tzv. „Parental Leave and Return Program“. Hlavním cílem programu je podpořit zaměstnance a zaměstnankyně na mateřské a rodičovské dovolené, umožnit jim zůstat ve spojení s chodem společnosti a ponechat si přístup k vybraným vzdělávacím programům za účelem udržení a prohloubení kvalifikace (zaměstnaným je ponechán firemní počítač a umožněno připojení do intranetového systému). Zaměstnankyně a zaměstnanci na mateřské/rodičovské dovolené jsou v kontaktu s firmou, jsou informováni o tom, co je nového a jsou zváni k účasti na relevantních akcích pořádaných firmou. Součástí programu je i finanční pobídka, jejímž cílem je zvýšit zájem o návrat do zaměstnání dříve než po třech letech (pobídka je vyplácena po návratu do šesti měsíců nebo do jednoho roku). Všemi těmito opatřeními klade firma důraz na zachování pracovního statutu zaměstnaných navracejících se z mateřské či rodičovské dovolené.

Základem pro všechny uvedené programy je nepřetržitý důraz na analýzu a vyhodnocování statistik týkajících se zastoupení žen a mužů v jednotlivých pozicích a úrovních ve firmě.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.