PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Girls Day bořil mýty o vědě a technice

Girls Day bořil mýty o vědě a technice

28. duben 2017
Girls Day bořil mýty o vědě a technice

Čísla z České republiky již několik let prokazují, že počet vysokoškolaček je vyšší než počet vysokoškoláků. Dívky si však ve svém studijním a pracovním životě vybírají spíše humanitní obory a do těch technických se příliš nehrnou. Girls Day jim proto už popáté otevřel dveře do firem a univerzit, které dokazují, že informační technologie, telekomunikace či stavitelství rozhodně nejsou jen mužskými odvětvími a že i ženy mají možnost se v těchto oborech prosadit.

Na Mezinárodní den dívek v informačních a telekomunikačních technologiích, který letos připadl na 27. dubna, zavítalo do firem a univerzit v Praze, Mladé Boleslavi a Brně na 115 studentek středních i vysokých škol. Hlavním partnerem se stala společnost Škoda Auto, která zároveň uspořádala nejdelší a nejnabitější program. Ale i na ostatních místech na dívky čekal program plný zajímavostí – studentky navštívily firmy MSD IT Global Innovation Center, Průmstav, Red Hat, Vodafone a univerzitu ČVUT. Tam se seznámily s tím, jak to vůbec v těchto firmách chodí, vyzkoušely si, jak se vyvíjejí nejnovější technologie, a popovídaly si s ženami, které zastávají vysoké pozice a jsou důkazem toho, že ženy do technických oborů nejen patří, ale i se jim v nich daří.

I díky tomu se například studentky z pražské Střední průmyslové školy elektronické V Úžlabině shodly, že jim Girls Day ukázal spoustu možností ve výběru zaměstnání, na které by před tím ani nepomyslely. Ve Vodafone si také vyzkoušely brýle s virtuální realitou a nakonec na ně čekal nevšední zážitek návštěvy vysílačů na střeše výškové budovy, kam všechny vylezly po žebříku. Girls Day tedy i letos naplnil své poslání a rozšířil obzory mnoha děvčatům, které před volbou svého povolání teprve stojí a je tudíž na nich, aby přispěly k další změně tváře technických oborů.

My se mezitím těšíme na příští Girls Day v dubnu 2018 a doufáme, že bude mít stejný ohlas jako letošní ročník.

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.