Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Holky šílí z hysterie?

Holky šílí z hysterie?

28. květen 2004  | redakce F.cz  |  http://mojenoviny.cz
Holky šílí z hysterie?
Všimli jste si, že řada žen nedávno pozorně sledovala hokejové mistrovství světa? Mojenoviny.cz komentují přibývání žen - hokejových fanynek. Sexuolog Uzel ho vysvětluje údajnou ženskou histeričností: "Je to dynamický sport, který dokáže strhnout davy. A ženy jsou velmi náchylné k davové psychóze a kolektivnímu šílenství. Je to typicky ženská vlastnost blízká hysterii." Linda Sokačová to naštěstí vidí zcela jinak.
Všimli jste si, že řada žen nedávno pozorně sledovala hokejové mistrovství světa? Mojenoviny.cz komentují přibývání žen - hokejových fanynek. Zatímco sexuolog Uzel ho vysvětluje přirozenou ženskou hysteričností, Linda Sokačová to vidí zcela jinak.

Mojenoviny.cz, Deníky Bohemia - 24. 4. 2004:

Holky šílí z hysterie

Hokej byl dlouho považován za výhradně mužskou záležitost, dávno už to ale neplatí. Alespoň tak lze usuzovat ze složení fanoušků na stadionech, náměstích nebo ve sport barech. V posledních letech se kolektivního sledování zúčastňuje stále více žen, které jsou mnohdykrát zapálenějšími a spontánnějšími fanoušky než muži.

Proč to tak je? Podle sexuologa Radima Uzla netáhne ženy k hokeji přitažlivost hráčů či přílišné zapálení pro hru. "Je to dynamický sport, který dokáže strhnout davy. A ženy jsou velmi náchylné k davové psychóze a kolektivnímu šílenství. Je to typicky ženská vlastnost blízká hysterii," myslí si Uzel. S tím však nesouhlasí Linda Sokačová z feministické organizace Gender Studies.

"Větší zájem ze strany žen je dán tím, že tento sport je stále více otevřenější. Mnoho žen ho dokonce hraje aktivně. Navíc se postupně mění tradiční náhledy na postavení muže a ženy. Zájem žen není určitě dán nějakou hysterií," řekla Sokačová, podle jsou ženy stejně dobrými fanoušky jako muži.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.