Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Greenpeace varuje: TESCO naděluje dětem alergen!

Greenpeace varuje: TESCO naděluje dětem alergen!

22. prosinec 2003  |  Greenpeace
Greenpeace varuje: TESCO naděluje dětem alergen!
„Je smutné, jestliže lidé hodlající obdarovat své blízké přinesou nevědomky domů rizikovou kosmetiku obsahující kontaktní alergen,“ prohlásil odborný konzultant Greenpeace pro oblast toxických látek MUDr. Miroslav Šuta a dodal, že ačkoli výrobci i prodejci už o problému dlouho ví, neberou ohledy na spotřebitele a nadále rizikovou kosmetiku prodávají. „Jak mohou pracovníci řetězce TESCO tvrdit, že neodpovídají za chemické složení výrobků, když i jejich značkový TESCO dětský hydratační mléko pro citlivou pokožku obsahuje kontaktní alergen MDGN,“ pozastavil se Šuta.
Praha, 18. prosince 2003

Aktivisté organizace Greenpeace dnes před obchodním domem TESCO v Praze na Národní třídě varovali kolemjdoucí před nákupem rizikové kosmetiky obsahující silný kontaktní alergen methyldibromo glutaronitril (MDGN) (1). Pod transparentem „TESCO naděluje alergie“ a obrovskou maketou TESCO dětského hydratačního mléka zpívali upravené vánoční koledy a rozdávali zájemcům letáčky se seznamem rizikové kosmetiky s MDGN.

„Je smutné, jestliže lidé hodlající obdarovat své blízké přinesou nevědomky domů rizikovou kosmetiku obsahující kontaktní alergen,“ prohlásil odborný konzultant Greenpeace pro oblast toxických látek MUDr. Miroslav Šuta a dodal, že ačkoli výrobci i prodejci už o problému dlouho ví, neberou ohledy na spotřebitele a nadále rizikovou kosmetiku prodávají. „Jak mohou pracovníci řetězce TESCO tvrdit, že neodpovídají za chemické složení výrobků, když i jejich značkový TESCO dětský hydratační mléko pro citlivou pokožku obsahuje kontaktní alergen MDGN,“ pozastavil se Šuta (2).

Greenpeace upozornilo TESCO na rizikovou kosmetiku obsahující kontaktní alergen MDGN již v září a vyzvalo firmu v zájmu ochrany zdraví zákazníků k zastavení prodeje těchto výrobků včetně značkové dětské kosmetiky (3). Přestože se zástupci firmy v říjnu zúčastnili setkání s Greenpeace, odmítli tuto rizikovou kosmetiku stáhnout z trhu. Na informace Greenpeace nereagoval ani hlavní hygienik (4). Greenpeace proto připravuje speciální internetovou stránku se seznamem těchto produktů a vyzývá občany, aby sami aktivně vyhledávali informace o těchto výrobcích (5)

 „Kosmetickým detektivem se může stát každý, a to v obchodě, kde právě nakupuje. Stačí, když e-mailem, poštou, faxem či telefonem oznámí, v jakém obchodě, kdy a kde našel kosmetický výrobek obsahující alergen methyldibromo glutaronitril (6). Greenpeace informaci na místě ověří a výrobek zařadí do průběžně aktualizovaného seznamu rizikové kosmetiky na internetu. Kromě seznamu výrobků vyskytujících se na našem trhu, zde budou uvedeny i kontakty na firmy vyrábějící a prodávající či distribuující rizikovou kosmetiku,“ prohlásil Šuta.

Vědecký výbor Evropské komise pro kosmetiku a nepotravinářské výrobky již počátkem června 2002 doporučil zákaz MDGN v krémech a dalších kosmetických produktech. Výbor považuje kosmetiku s MDGN za příčinu pětinásobného zvýšení výskytu alergie na tuto látku za posledních 10 let a nenalezl koncentraci, kterou by mohl označit za bezpečnou (7).

V EU je dnes používáno bez adekvátního posouzení vlivu na zdraví lidí či životní prostředí přes 100 tisíc chemikálií a každý pátý zaměstnanec v EU je vystaven působení rakovinotvorných látek. Greenpeace proto podporuje návrh Evropské komise zavést systém, který by umožnil používat jen takové chemikálie, které projdou řádným procesem posouzení rizika pro lidské zdraví a životní prostředí. Greenpeace požaduje, aby autorizace k výrobě nebezpečné látky byla vydána pouze v případě, že není možné ji nahradit bezpečnější alternativou. Pokud by náhrada neexistovala, žádá Greenpeace, aby povolení bylo platné jen do nalezení dosažitelné alternativy.

Další informace:

MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant Greenpeace pro oblast toxických látek, mobil: 603 443 140, e-mail: msuta@cz.greenpeace.org

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, mobil: 603 414 739, e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Internet: http://www.greenpeace.cz/chemicalreaction.htm

Poznámky pro editory:

 (1) Methyldibromo glutaronitril (MDGN) - Zdravotní rizika konzervačních látek v kosmetických přípravcích:
ve formátu PDF: http://www.greenpeace.sk/images_var/mdgn.pdf
ve formátu HTML: http://web.greenpeace.sk/kampan/MDGN.htm

 (2) Markéta Říhová, ředitel OD TESCO v Plzni: „Co se týče výskytu alergenu MDGN, tak jako prodejce neodpovídáme za chemické složení výrobků, za to odpovídá výrobce či dovozce“, Mf Dnes, 13. 12. 2003

 (3) Greenpeace vyzvalo ke stažení rizikové kosmetiky z prodeje mj. firmy Carrefour, TESCO, Rossmann, dm-drogerie markt, Dermacol, Astrid, Bionica, Mark Distri atd.

 (4) Greenpeace se dne 3. října 2003 obrátilo na hlavního hygienika se žádostí, aby v zájmu zdraví a ochrany práv spotřebitelů přikázal či alespoň doporučil stažení rizikové kosmetiky obsahující MDGN z prodeje. Do 15. prosince 2003 však tato žádost zůstala bez odpovědi. Více tisková zpráva Greenpeace „Greenpeace: Na pultech je riziková kosmetika“ z 3. října 2003: http://www.greenpeace.cz/zpravy.shtml?x=148383

 (5) Viz. TZ z 16. prosince 2003 „Greenpeace vyzývá spotřebitele: Nekupujte rizikovou kosmetiku, staňte se kosmetickým detektivem!“: http://www.greenpeace.cz/zpravy.shtml?x=158293

 (6) Nález alergenní kosmetiky s látkou MDGN je možné ohlásit v kanceláři Greenpeace: Českomalínská 27, 160 00 Praha 6, tel. 224 319 667, fax 233 332 289, e-mail: greenpeace@ecn.cz

 (7) Viz.: SCCNFP/0585/02, final, Opinion of the Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-Food Products Intended for Consumers concerning Methyldibromoglutaronitrile, Colipa n° P77
http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/sccp/out169_en.pdf

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.