PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Girls Day 2015

Girls Day 2015

6. květen 2015
Girls Day 2015
Každý čtvrtý čtvrtek ve čtvrtém měsíci probíhá po celém světě Girls Day, akce, která se snaží nalákat dívky do technických oborů. V ČR začala ji před dvěma lety iniciativně organizovat Gender Studies a letos 23. dubna realizovala už třetí ročník. S každým rokem stoupá počet zapojených firem i dívek, takže se ukazuje, že firmy mají skutečně zájem o zvýšení počtu žen na technických pozicích a dívky jsou zase otevřenější o technických oborech uvažovat jako o možné cestě, kam se po škole vydat.

Celkem na 100 studentek středních škol navštívilo 7 firem a 1 univerzitu. Mohly si vybírat mezi ČVUT, firmami Avast, EMC, Google, Microsoft, T-Mobile a Průmstav v Praze nebo v Brně firmu AT&T. V EMC se například dozvěděly, kam se vlastně ukládají data z internetu, a diskutovaly o budoucnosti technologií a o tom, že než jednou půjdou do práce, budou třeba úplně nová zaměstnání. Uvažování o vlastním profesním směřování je i jedním z cílů Girls Day. Velmi nenásilnou formou, takřka mimochodem se studentky zamyslí nad tím, jestli své dosavadní plány nezměnit a nevydat se trochu jinou cestou. Historicky první univerzita, která Girls Day v ČR podpořila – ČVUT nabídla dívkám program, během něhož se mohly podívat na tři fakulty – Stavební, Elektrotechnickou a Fakultu informačních technologií. Dívky v ČVUT nejvíc zaujala 3D tiskárna a NAO robot. Tradičně velmi interaktivní program připravila stavební firma Průmstav, kde dívky sestavily týmy a soutěžily v postavení vlastní stavby podle zadávacích podmínek. Stavbu nakonec musely také zobchodovat a přesvědčit odbornou porotu, sestavenou ze zástupců a zástupkyň firmy, o tom, že jejich stavba je nejlepší. 

Fotografie z letošního ročníku Girls Day ke shlédnutí ve fotogalerii.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.