PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Generální tajemník OSN Kofi Annan k Mezinárodnímu dni žen

Generální tajemník OSN Kofi Annan k Mezinárodnímu dni žen

13. březen 2003
Sobota 8.března 2003: Rozvojové cíle stanovené k výročí milénia – včetně podpory genderové rovnosti a posílení žen – jsou jedním z nových způsobů, jak přispět k rozvoji. Osm závazků, které vyplynuly z Deklarace k miléniu a byly přijaty všemi členskými státy Spojených národů, jsou specifickým a časově omezeným plánem k vytvoření lepšího světa v 21.století. Jsou souborem jednoduchých, ale účinných a měřitelných, cílů, jež může kdokoli – žena či muž – kdekoli od New Yorku přes Nairobi až po Delhi, snadno podpořit a porozumět jim.
Sobota 8.března 2003

Rozvojové cíle stanovené k výročí milénia – včetně podpory genderové rovnosti a posílení žen – jsou jedním z nových způsobů, jak přispět k rozvoji. Osm závazků, které vyplynuly z Deklarace k miléniu a byly přijaty všemi členskými státy Spojených národů, jsou specifickým a časově omezeným plánem k vytvoření lepšího světa v 21.století. Jsou souborem jednoduchých, ale účinných a měřitelných, cílů, jež může kdokoli – žena či muž – kdekoli od New Yorku přes Nairobi až po Delhi, snadno podpořit a porozumět jim.

Jak Deklarace objasnila, není v naší práci dosahování těchto cílů genderová rovnost cílem o sobě, ale je kritikou naší schopnosti dosáhnout cílů dalších. Studie za studií dokazují, že neexistuje žádná efektivní vývojová strategie, v níž by ženy nehrály nejdůležitější roli.

Výsledky jsou viditelné ihned, jsou-li ženy do aktivit plně zapojeny: rodiny jsou zdravější a lépe živené, jejich příjem, úspory a investice rostou. A co platí u rodin, platí i u komunit a v dlouhodobé perspektivě i u celých zemí.

To znamená, že naše práce pro rozvoj – od zemědělství ke zdravotnictví, od ochrany životního prostředí ke zlepšení nakládání s vodními zdroji – se musí zaměřit na potřeby a priority žen: na podporu vzdělávání dívek, jež tvoří většinu dětí, které nechodí do škol; i na podporu gramotnosti u půl miliardy dospělých žen, které neumí číst nebo psát, a tvoří tak dvě třetiny negramotné populace na světě.

Stejně tak musí být ženy zdůrazňovány v našem boji proti HIV/AIDS vzhledem k tomu, že v současnosti tvoří v celosvětovém měřítku 50% osob nakažených HIV.

V Africe je toto číslo již 58%. Musíme zajistit, aby ženy a dívky nabyly všech dovedností a sebevědomí, a využívaly všech služeb, které jim pomohou se chránit. Musíme přimět muže, aby místo riskování přijali zodpovědnost. Musíme přispět k tomu, aby napříč celou společností došlo k hluboké společenské revoluci, která promění vztahy mezi ženami a muži, aby měly ženy možnost snáze zodpovídat za své životy – finančně i fyzicky.

Není čas čekat, chceme-li cílů Deklarace dosáhnout do roku 2015. Dospějeme k nim jedině investováním do žen na celém světě. Rozvíjí-li se postavení žen, těží z toho celá společnost a budoucí generace čeká lepší start do života. Proto v dnešní Mezinárodní den žen vyzývám nás všechny k pochopení a podpoře.

Více informací k Mezinárodnímu dni žen v roce 2003 naleznete na :

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.