feminismus.czČlánky › Genderově inkluzivní jazyk - proč a jak?

Genderově inkluzivní jazyk - proč a jak?

23. červenec 2023
Genderově inkluzivní jazyk - proč a jak?

Jazyk není pouze neutrálním nástrojem mezilidské komunikace. Vytváří také mantinely pro naše myšlenky a společenský vývoj. O věcech, pro které nemáme slova, se velmi obtížně přemýšlí. Je jasné, že stejně jako se vyvíjí společnost, musí se vyvíjet i jazyk. Nespravedlnosti ve společnosti se odráží v jazykových nerovnostech. Sdílíme s vámi metodiku od genderové lingvistky a jazykové anarchistky Jany Valdrové, ve které najdete užitečné tipy, jak podpořit inkluzivitu jazyka.

Typickým příkladem je v češtině tzv. generické maskulinum, tedy předpoklad, že mužský gramatický rod zastupuje všechny. Výzkumy ukazují, že to ale neplatí a že generické maskulinum je jedním z mnoha pilířů udržujících patriarchální status quo naší společnosti. Je žádoucí a důležité jazyk měnit a experimentovat s ním. Hledat v něm místa pro všechny lidi, abychom se v něm všichni*všechny cítilx zastoupené:í.

Metodika k dispozici v PDF ke stažení zde.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.