PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Film 4 Gender / Gender 4 Film : současný film genderovou perspektivou - 4/4 Herečky

Film 4 Gender / Gender 4 Film : současný film genderovou perspektivou - 4/4 Herečky

24. říjen 2010  | Michaela Svatošová  |  Gender Studies
Film 4 Gender / Gender 4 Film : současný film genderovou perspektivou - 4/4 Herečky
V rámci cyklu filmových večerů Film 4 Gender / Gender 4 film : současný film genderovou perspektivou představujeme 4. závěrečný film Herečky. Příběh o čtyřicetileté herečce, který si napsala, zrežírovala i v hlavní roli zahrála, je propleten autobiografickými motivy stejně jako reálnými lidmi z jejího skutečného života. Film vzbudil velký zájem mainstreamových médií nejen pro tyto potenciální „bulvární přesahy“, ale také díky (ženskými časopisy s oblibou omílanému) tématu ženy, které „ujíždí vlak“…někam.

V rámci cyklu filmových večerů Film 4 Gender / Gender 4 film : současný film genderovou perspektivou představujeme 4. film Herečky / 2. 11. / 18hod / malý sál kina Světozor

Lektorský úvod: Eliška Děcká
Studentka Filmové vědy na Filozofické fakultě UK. Genderová, filmová a kulturní publicistka. Po absolvování Právnické fakulty UK vedla tři roky genderový program Nadace OSF Praha. Spolupracuje s řadou filmových festivalů a genderově zaměřených neziskových organizací.

Valeria Bruni-Tedeschi je nejen respektovanou herečkou (spolupracovala např. s Claudem Chabrolem či Claire Denis), ale po natočení svého druhého filmu Herečky také oceňovanou režisérkou (např. na festivalu v Cannes). Její tragikomický příběh o čtyřicetileté herečce, který si napsala, zrežírovala i v hlavní roli zahrála, je propleten autobiografickými motivy stejně jako reálnými lidmi z jejího skutečného života. Film vzbudil velký zájem mainstreamových médií nejen pro tyto potenciální „bulvární přesahy“, ale také díky (ženskými časopisy s oblibou omílanému) tématu ženy, které „ujíždí vlak“…někam.

Režie: Valeria Bruni-Tedeschi / Hrají: Valeria Bruni-Tadeschi, Louis Garrel, Noémie Lvovsky, Mathieu Amalric, Marisa Borini, Maurice Garrel, Olivier Labourdin
Země: Francie / Rok výroby: 2007
Formát, stopáž: 35 mm, 107 min. / Jazyková verze: francouzsky, italsky, české titulky.

Více informací: knihovna@genderstudies.cz, 224 913 350. Malý sál kina Světozor - Vodičkova 41 Praha 1.

Vstup zdarma. Upozornění! Rezervace z důvodu omezené kapacity sálu jsou nutné v on-line systému kina Světozor.

Program filmového cyklu Film 4 Gender / Gender 4 Film : současný film genderovou perspektivou

1/4 Antikrist / 21. 09. / 18hod / malý sál kina Světozor
2/4 Užívej si, co to jde / 5. 10. / 18hod / malý sál kina Světozor
3/4 Louise-Michel / 19. 10. / 18hod / malý sál kina Světozor
4/4 Herečky / 2. 11. / 18hod / malý sál kina Světozor

Cyklus Film 4 Gender / Gender 4 film vznikl ve spolupráci s Artcam, kina Světozor a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.


www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.