feminismus.czČlánky › Festival dokumentárních filmů Jeden svět – výběr ze sekce Téma: žena

Festival dokumentárních filmů Jeden svět – výběr ze sekce Téma: žena

28. březen 2003
Festival dokumentárních filmů Jeden svět uvede v první polovině dubna tři filmy o porušování ženských práv v Izraeli, Indii a Mexiku.
V pasti (Detained), 73 min.
Hebron, rozdělené město na západním břehu Jordánu, je v ohnisku napětí blízkovýchodního konfliktu. Tři palestinské vdovy Nadžwa, Nawa a Siham bydlí v domě, který stojí doslova na hranici dělící město na izraelskou a palestinskou část. Izraelští vojáci hlídkují přímo u dveří. Na střeše sedí odstřelovači a dole ženy perou prádlo a děti si hrají. Film začíná v období relativního klidu před vypuknutím intifády v září 2000. Soužití Izraelců a Palestinců je nesnadné a s rostoucím tlakem se situace stává neudržitelnou. S nástupem intifády musejí ženy i se svými dětmi opustit domov. Z dalších tří palestinských rodin se stali uprchlíci.
9.4. 2003 22:00 kino Perštýn
11.4. 2003 19:15 kino Evald


Něco jako válka (Something Like A War), 52 min.
Astronomický nárůst populace ve třetím světě je téma, které zásadním způsobem ovlivňuje rozhodování o sociálních a ekonomických otázkách. Jediným řešením, jež nabízejí vlády, je regulace porodnosti. Při pohledu zblízka na její uskutečňování v Indii ale zamrazí. Ženy, na něž jsou programy cíleny především, odhalují cynismus, korupci a brutalitu, s jakou vláda usiluje o snížení populace. Z rozhovorů se ženami donucenými ke sterilizaci jasně vyplývá, že hlavní příčinou přelidnění je chudoba. V situaci, kdy schází vzdělávání, zdravotní péče, pozemková reforma, kdy neexistuje možnost placeného zaměstnání, stává se plánované rodičovství prázdným heslem. Jak poznamenala jedna z žen: “Nevyhlásili válku chudobě, ale chudým.”
11.4. 2003 17:00 kino Evald
16.4. 2003 20:00 kino Perštýn


Ztracená žena (Missing Young Woman), 75 min.
Ciudad Juárez je mexické město jen pár kilometrů od amerických hranic. Po podepsání dohody o volném obchodu NAFTA tu vyrostly továrny nadnárodních společností a vzrostl počet obyvatel, kteří se sem stěhují za prací. Ale s růstem města klesá bezpečnost v něm. Počátkem 90. let začaly v Juárezu tajemným způsobem mizet mladé ženy, často za bílého dne. Těch několik málo důkazů, které jsou k dispozici, nasvědčuje tomu, že ženy se stávají oběťmi brutálních rituálních vražd. Kdo vraždí ženy v Juárezu a proč? Na takové otázky se úřadům nechce odpovídat. A vraždy pokračují…
12.4. 2003 22:00 kino Perštýn

Diskuse k filmu „Ztracená žena“ se zúčastní také paní Debra Zimmermann, členka poroty krátkých filmů a autorka snímku „Women Make Movies“.
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.