PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Eva Hauserová vystavuje své (ne)naivní umění v Minigalerii Gender Studies

Eva Hauserová vystavuje své (ne)naivní umění v Minigalerii Gender Studies

26. květen 2004  | Zuzana Patočková  |  Econnect
Ve čtvrtek 13. 5. 2004 byla v Minigalerii Gender Studies v Praze zahájena výstava „naivisticko-hororově-feministických“ obrazů Evy Hauserové. Malé obrázky, které Eva Hauserová nejčastěji maluje olejovými barvami na kartóny z bonboniér, nejsou tak úplně naivní a veselé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Velice citlivě a otevřeně se v nich dotýká problematiky mateřství. „Myslím si, že v naší patriarchální a postpatriarchální společnosti se umění obecně dost málo zabývá rodičovstvím a mateřstvím,“ řekla na čtvrteční vernisáži.

Ve čtvrtek 13. 5. 2004 byla v Minigalerii Gender Studies v Praze zahájena výstava „naivisticko-hororově-feministických“ obrazů Evy Hauserové.

Malé obrázky, které Eva Hauserová nejčastěji maluje olejovými barvami na kartóny z bonboniér, nejsou tak úplně naivní a veselé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Velice citlivě a otevřeně se v nich dotýká problematiky mateřství. „Myslím si, že v naší patriarchální a postpatriarchální společnosti se umění obecně dost málo zabývá rodičovstvím a mateřstvím,“ řekla na čtvrteční vernisáži. Hauserová zobrazuje ženu věčně se strachující o zdraví svých dětí, ženu instinktivní, osamělou (například v obrazech Proč jsou pořád nemocné, Erotogenní zóny, Vánoce…).

Přitahují ji také různé pohádkové bytosti, které ze zásady maluje v ženském podání, nejčastěji jako sudičky a vodnice. Ovšem ze všeho nejvíce ji, podle vlastních slov, fascinují kočky. Bílá kočka, symbolizující náruživost a tajuplnost, nechybí téměř na žádném z jejích obrazů.

V Minigalerii Gender Studies nevystavuje Eva Hauserová poprvé. Byla jednou z umělkyň, jež galerie představila bezprostředně po zahájení své činnosti v roce 1998. Minigalerie Gender studies vznikla pod vedením Lenky Králové. Od roku 2003 je její kurátorkou Gabriela Kontra. Galerie má nekomerční charakter a dává prostor jak profesionálním, tak amatérským umělkyním všech věkových kategorií.

Eva Hauserová se narodila v roce 1954. Přestože vystudovala genové inženýrství, dnes se věnuje překladatelství a psaní knih. Původně vědecko-fantastickou literaturu vystřídala poněkud závažnější témata jako feminismus (například kniha Na koštěti se dá i lítat), ekologie a alternativní životní styl (Peníze nebo život. Kudy ven z pasti konzumerismu). Eva Hauserová bude také jednou z kandidátek Strany pro otevřenou společnost ve volbách do Evropského parlamentu.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.