PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Dokument z České televize zvítězil

Dokument z České televize zvítězil

8. duben 2004  |  ČESKÁ TELEVIZE
Na festivalu Finále v Plzni získal hlavní cenu v kategorii dokumentů nad třicet minut dokument Kristova léta, dámy, který vznikl v koprodukci České televize. Porota ve svém hodnocení mimo jiné uvedla: "Vše v tomto dokumentárním filmu je tak dojemné, jako jeho úvodní píseň. Tento příběh se může odehrávat v jakémkoliv městě kdekoliv na světě."

Na festivalu Finále v Plzni získal hlavní cenu v kategorii dokumentů nad třicet minut dokument Kristova léta, dámy, který vznikl v koprodukci České televize. Porota ve svém hodnocení mimo jiné uvedla: "Vše v tomto dokumentárním filmu je tak dojemné, jako jeho úvodní píseň. Tento příběh se může odehrávat v jakémkoliv městě kdekoliv na světě."

Režisérka Tereza Kopáčová natočila portrét svých čtyř kamarádek ze střední školy, které jsou dnes tak staré, jakochvíle, kdy člověk poprvé vstoupil na Měsíc. Narodily se do zuřícího reálného socialismu a dospěly, stejně jako doba, do kapitalismu. Třicet jim bylo, když se druhé tisíciletí zlomilo ve třetí. Jsou první generací žen, která zkusila žít životy mužů.

Pět bývalých spolužaček z gymnázia řeší život každá po svém a když se sejdou, velmi otevřeně o tom mluví. Martina je kunsthistorička. Pendluje mezi starým a novým kontinentem a po cestě náhle zjistí, že v kariéře i v osmiletém vztahu s americkým architektem je všechno jinak, než se původně zdálo. Lucie je genetička. Uměle vyrobila dvaapůltisíce dětí, ale s "výrobou" vlastního má velký problém a nemá moc času - manželovi je devětapadesát.

Adéla pracuje na ministerstvu. Že ji práce nebaví neřešila, dokud mohla své ambice uspokojovat lámáním mužských srdcí. Léta a kila navíc a jeden nepovedený osudový vztah ovšem vyhrotily situaci. Jana vyměnila kariéru za dvě děti a rodinou idylku. S třicítkou na krku začala svou volbu přehodnocovat. Tereza je dokumentaristka a natočila o svých kamarádkách film.

"Mrzí mě, že jsem vyrobila rozkol v porotě! Kam v poslední době přijdu, tam dělám skandály," okomentovala Tereza Kopáčová skutečnost, že se porotci na jejím vítězství v Plzni neshodli jednomyslně.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.