Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Diář Slavné ženy střední Evropy na rok 2004

Diář Slavné ženy střední Evropy na rok 2004

30. říjen 2003  | Linda Sokačová
V našem feministickém internetovém knihkupectví najdete Diář Slavné ženy střední Evropy na rok 4, který vydává již sedmým rokem organizace proFem, o. p. s. Diář stojí 95,- Kč a můžete si ho objednat v našem on-line knihkupectví či zakoupit v knihovně Gender Studies, o. p. s. Základní myšlenkou každodenního průvodce spojeného s jiným pohledem na dějiny se zabýváme již sedmým rokem. Vyhledáváme ženy, které spolu- nebo proti-tvořily dějiny, dáváme je do databáze a vybíráme je pro Vás do několika výstupů.
Diář Slavné ženy střední Evropy na rok 2004

V minulém roce jste nám náš kalendářík rozebraly/-i takovou rychlostí, že jsme se ani nestačily divit. Jsme velmi rády, že se Vám naše myšlenka líbí, že se na nás obracíte, že nás opravujete a doplňujete nás, a že některé/někteří z Vás navštěvují i naše webové stránky, kde jsou trvale umístěny všechny dosud zveřejněné portrétky z kalendářů Slavných žen střední Evropy. Pro ty z Vás, kteří chcete do diaře náhlédnout poprvé: Základní myšlenkou každodenního průvodce spojeného s jiným pohledem na dějiny se zabýváme již sedmým rokem. Vyhledáváme ženy, které spolu- nebo proti-tvořily dějiny, dáváme je do databáze a vybíráme je pro Vás do několika výstupů. Jedním z nich je právě tento diář - médium, který každý den používáte, do kterého zapisujete a který Vám již proto může v něčem být prospěšný. Nás vede při jeho realizaci myšlenka dávat ženám a dívkám každodenně kousek půdy pro jejich identitu. Soustřeďujeme se na historii střední Evropy, neboť v jiných krajinách tohoto světa ženy hledají již trochu déle. Rády s nimi naší práci propojíme - naše portréty číslo třináct také hranice střední Evropy daleko překračují. Překračují i jedno pravidlo - že totiž píšeme jen o ženách, které již mezi námi nejsou. Třinácté portréty vyjadřují vůli ukázat, že i dnes po celém světě ženy historii spoluvytvářejí. Tentokrát je věnujeme ženám, které aktivně "vytvářejí mír" - jsme přesvědčeny, že v dobách, kdy opětovně válečná řešení mezinárodních a národních konfliktů nabrala plné obrátky, mohou být právě tyto ženy velkým identifikačním momentem. A to nejen pro ženy a dívky, nýbrž i pro muže, kterým genderové stereotypy již také nevyhovují. Jedna ze známých českých žen sice nedávno prohlásila, že za takové "mírotvorce" jsme dříve chodily povinně demonstrovat a nyní to už nemáme zapotřebí. Je tomu naopak: osobní a odvážná angažovanost těchto žen, které v nejhorších dobách zasypaných bombami, vzájemnou zaslepenou nenávistí a absencí lidství, prohlašovaného v novějších dobách paradoxně za ochranu lidských práv, hledají nesnadné, nové cesty k dorozumění, budiž i nám, ženám a mužům v České republice, vzorem. Doufáme, že v sedmém vydání našeho diáře naleznete i Vy "svou ženu", svou hrdinku, svůj ideál - a nebo svou protichůdkyni, svou oponentku. I to stojí za to. proFem

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.