feminismus.czČlánky › Čtení pro malé feministy a feministky

Čtení pro malé feministy a feministky

Čtení pro malé feministy a feministky

Přinášíme čtenářské tipy pro děti i dospívající, které nezúží jejich pohled na svět na modrou, nebo růžovou, na tituly pro kluky, nebo pro holky. Barev je na světě mnohem víc, není třeba si žádnou z nich zakázat. Feministické smýšlení po přečtení nezaručujeme, ale širší rozhled slíbit určitě můžeme. Knihy vybírá a celou rubriku připravuje Kateřina Čopjaková, literární a komiksová kritička týdeníku Respekt a Radia Wave.

NOVINKY

📖 Ptala se Františky Marta je báseň od Ivana Magora Jirouse, která vyšla v kultovní sbírce Magor dětem. Pro jeho dceru Martu byla ale tou nejoblíbenější, proto ji letos výtvarně převedla do samostatného leporela pro nejmenší. Krásná knížka o lásce mezi sestrami a dětském strachu ze tmy, v níž se schovávají strašidla, nebo je aspoň dětské oko, když padne „tma jako povidla“, všude vidí.

Doporučený věk: 1+

📖 O Kátě, která chtěla být dědečkem od lotyšských autorek Signe Višce a Elíni Braslini je obrázková knížka, která na obyčejných situacích ukazuje kouzlo mezigeneračních vztahů. Káťa a její dědeček spolu pijí mléko, poslouchají rádio nebo chodí do trafiky, tak nějak obyčejně spolu tráví čas, což se ilustrátorce Braslině podařilo krásně vystihnout kresbami, které jsou inspirovány dětskými malůvkami. Pastelky mají tu správnou sytost, jako když na ně dětská ruka tlačí, linka je tlustá a občas někde přetáhne. To dodává příběhu na atmosféře i roztomilosti.

Doporučený věk: 3+

📖 Pinocchio Carla Collodiho je více než 140 let stará klasika známá z mnohých převyprávění a filmových adaptací. Snad každá z nich jí ubrala na děsivosti a starozákonní přísnosti. Letos vyšla opět v češtině, tentokrát ale v novém výročním vydání s ilustracemi Fluvia Testy. Text o nosáčkovi, který jde z průšvihu do průšvihu a za každý jej čeká krutý trest, je hororovější než série o Harrym Potterovi a literární stejně jako prózy Franze Kafky. Doporučujeme pro společnou četbu, a raději ne před spaním.

Doporučený věk: 8+

📖 Srdcovka, komiks o hledání lásky i sebe sama je novinkou ilustrátorky Štěpánky Jislové. Na knize pracovala tři roky a je to opravdu znát. Podrobně zpracovala své vzpomínky na první lásky, sexuální zážitky a vztahy, aby ukázala, jak složité může být se druhému/é otevřít a prožívat intimitu. Rukopis autorky se od Bez vlasů, komiksu, který vytvořila společně s Terezou Drahoňovskou, ještě posunul a stal se zcela suverénním. Skvělý autobiografický komiks s přesahem, který chcete, aby vaše dítě přečetlo, než začne chodit na rande.  

Doporučený věk: 15+

 

ČTENÁŘSKÁ RECENZE

(Autorem recenze je Šimon Šrámek (15) z Pacova. Pokud i vy máte doma mladého čtenáře nebo čtenářku, kteří by k nám rádi napsali recenzi na (audio)knihu, ozvěte se na nezletilikritici@gmail.com!)

Supro je komiks ze světa superhrdinů. Člověk se tu ale superhrdinou nestane řízením osudu, ale vlastnost si může jednoduše koupit. Není to ale vůbec levné. Aby se někdo mohl stát superhrdinou, musí si od firmy Supro koupit předražený přípravek. Běžná holka Ida by se superhrdinkou moc ráda stala, ale ani ona nemá dost peněz. Je to něco jako když jdete na vysokou v USA – splácíte dluh celý život.

Idin život se změní, když si najde přítelkyni, která je slavnou superhrdinkou. Ta ale fakticky nic neobvyklého nedělá, leda jako show, spíš jen žije život celebrity. Idu to vlastně štve, protože skoro nikdy nemohou být spolu. Přesto po schopnostech pořád touží dál.

Žádný boj se zlem nebo záchranu světa proto nečekejte. V tomhle superhrdinském komiksu jde překvapivě o problémy běžných lidí, jako zamilovanost, nezábavná práce, potřeba se uživit a obstát mezi ostatními. Nebo vztah, kde nerozumíme motivaci jednání toho druhého. Takové situace vedou Idu k přemýšlení nad smyslem života i vyhroceným činům.

Na skutečné záporáky a boj s příšerami nakonec dojde, ale až v samém závěru knihy, kdy má Ida možnost zakusit to, po čem vlastně toužila.

Na tomto komiksu je jedinečné, že nahlíží na svět superhrdinů unikátním způsobem. Superhrdiny bývají namakaní bouchači, kteří zmydlí každého protivníka. Ale tady to mohou být i obyčejní lidé, kteří jsou akorát bohatí a absolutně je nezajímají názory nebo problémy ostatních. Pro jiné je to zase jenom byznys, na kterém vydělávají spousty peněz.

Z běžného superhrdinského komiksu si Supro ponechává spíš vnější vlastnosti jako formát, kresbu, barevnost a členění panelů. V závěru knihy také najdeme galerii ilustrací od předních českých komiksových autorů, které rozvíjejí svět příběhu.

Komiks bych opravdu doporučil dospívajícím. Pro čtenáře tradičních superhrdinských komiksů to jistě bude nový zážitek.

Supro: scénář Štěpánka Jislová, kresba Viktor Svoboda, barva Martina Fishmeister, 160 stran, vydalo nakladatelství CREW (2023).

 

SETKÁNÍ

Zimní Knihex 13½ se uskuteční 16. až 17. prosince 2023 v technologickém centru UMPRUM. Opět se můžete těšit na stánky malých nakladatelů a nakladatelek. Připraven bude také bohatý doprovodný program plný diskusí, křtů a workshopů pro děti i dospělé. Tradiční setkání s literaturou a lidmi kolem ní, které vám zpříjemní předvánoční čas. Více info na www.knihex.cz.

 

SLOVNÍK dnešních čtenářů a čtenářek

N-A pod touto zkratkou se skrývá sousloví new adult, pojem odvozený od známějšího young adult. Ani u něj se odborná veřejnost ještě neshodla, jestli jde spíš o literární pojem nebo marketingovou vějičku. Jisté však je, že mezi mládeži se ujal, a je proto dobré vědět, co označuje. NA, to je literatura pro starší mladé dospělé, ve které už vystupují plnoletí hrdinové. Velmi často zrovna maturují, studují vysokou školu nebo dělají první krůčky své pracovní kariéry. Dá se zařadit mezi romantické podžánry. Mezi úspěšné autorky tohoto žánru patří Samantha Young, Colleen Hoover nebo Katy Evans.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.