PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Nestihly*i jste se v březnu zajít podívat na výstavu PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie? Prodloužily*i jsme ji pro vás až do 18. dubna! Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Čtení pro malé feministy a feministky

Čtení pro malé feministy a feministky

Čtení pro malé feministy a feministky
Přínášíme čtenářské tipy pro děti i teenagery, které nezúží jejich pohled na svět na modrou, nebo růžovou, na tituly pro kluky, nebo pro holky. Barev je na světě mnohem víc, není třeba si žádnou z nich zakázat. Feministické smýšlení po přečtení nezaručujeme, ale šírší rozhled slíbit určitě můžeme. Knihy vybírá a celou rubriku připravuje Kateřina Čopjaková, literární a komiksová kritička týdeníku Respekt a Radia Wave

NOVINKY

📖 Hilda a král hory je čtvrtou komiksovou knihou Brita Luka Pearsona o svéhlavé modrovlásce milující dobrodružství. Tentokrát si Hilda nedobrovolně vymění místo s malou trollkou, ta se naopak probudí v její postýlce. Hilda přestává být člověkem a to její máma, o které čtenář doposud mnoho nevěděl, nemůže nechat jen tak. Příběh, který jde z akce do akce, opět nepostrádá severskou poetiku Muminů a přidrzlý humor. Navíc pokud malému čtenáři či čtenářcenebude stačit komiks, na Netflixu běží stejnojmenný animovaný seriál.

Doporučený věk: 6+

📖 Kapky na kameni, 50 příběhů českých a slovenských rebelek Moniky Kompaníkové a dalších 8 autorek a 26 ilustrátorek je domácí verzí úspěšných Příběhů na dobrou noc pro malé rebelky. Osudy významných Češek a Slovenek jsou vyprávěny srozumitelně a s nadhledem, občas si vypomáhají ustálenými spojeními z pohádek jako „...a žili šťastně až do smrti. Ale nechtěli jste někdy vědět, jak to bylo dál? Jak to vypadá, když se žije šťastně,” začíná medailon právničky Jana Palacha a mnohých disidentů a disidentek Dagmar Burešové. 

Doporučený věk: 8+,  ideální pro společnou četbu s dítětem

📖 Ranařky Jennifer Mathieu představují povedený žánrový koktejl milostného dívčího románu a úvodu do feminismu. Vivien je šestnáct let a už ji opravdu štve, jak se k ní a jejím spolužačkám většina kluků ve škole chová, a hlavně, že jim jejich nejapné poznámky a hry typu “strč a sáhni si” procházejí u učitelů jakoby nic. Rozhodne se vydávat fanzin Ranařky inspirovaný hnutím Riot Grrrl a spojit se ostatními dívkami. Iniciační příběh o tom, že má smysl postavit se nespravedlnosti a bojovat proti přesile, ale také o první lásce a přátelství na celý život.

Doporučený věk: 13+

📖 Tam kde žijí divočiny, kniha pro nejmenší od legendy americké ilustrace Maurice Sendaka, vyšla letos na podzim podruhé v češtině. Několikastránkový příběh o chlapci Maxovi, který uteče před rodičovským naštváním na ostrov divočin, aby až zde ocenil svoje doma, zbytečně nevychovává, a především nechává dostatek prostoru číst a vyprávět jej pokaždé jinak. To ostatně udělal i režisér Spike Jones ve svém stejnojmenném filmu (v češtině jako Max a maxipříšerky), který Maxovo zlobení vysvětlil rozchodem rodičů a posunul tak příběh divočin do hlubší psychologické roviny.

Doporučený věk: 2+ (kniha), 8+ (film)

ČTENÁŘSKÁ RECENZE

(Autorem recenze je Kryštof Jůza (13) z Tábora. Pokud i vy máte doma mladého čtenáře nebo čtenářku, který by k nám rád napsal recenzi na aktuální knihu, napište nám!)

Vojtěch Matocha: Prašina: Černý merkurit

Druhý díl Prašiny se zaměří na její tvrdé jádro - Krchleby, kromě toho, že ani zde nefunguje elektřina, internet nebo hodinky, tak tu ještě žijí ti nejšílenější lidi. Jirka a En se sem vydají hledat Černý merkurit. Postupně odhalují hluboké tajemství z minulosti, které navazuje na příběh z prvního dílu. Líbí se mi, že spisovatel Vojtěch Matocha moc nepopisuje, ale zaměřuje se na myšlenky postav a akci. „Když skočím, tak se zabiju, je to pět metrů,” pak dostal nápad „udělám provaz z mojí bundy a prostěradla…”. Někdy mi to připadá strašně reálné, protože emocím, které prožívají hrdinové, opravdu věřím. Příběh se vůbec nezastavuje. Hrdinové jsou často ve stresu, mají strach a pochybují. Prašina je díky nečekaným zvratům fakt hodně napínavá, nemohl jsem se čtením přestat (ani pozdě v noci). Druhý díl se mi líbil ještě více než první.

SETKÁNÍ

V Centru pro současné umění - DOX v pražských Holešovicích probíhá až do 20. ledna výstava ilustrátora, animátora a spisovatele Petra Síse O létání a jiných snech. Zastřešující ilustrací výstavy se stal Letící muž vytvořený coby pocta prezidentovi Václavu Havlovi v roce 2012. Na té je zobrazen zvláštní šik bílých ptáků letících modrou oblohou, jež dohromady skládají postavu. Svoboda coby nezvratná hodnota, s níž přichází zodpovědnost. Sís se ve své tvorbě zaměřené na malé čtenáře opakovaně věnuje společensko-politickým tématům, nevěří totiž, že existují témata dětem zapovězená, podle něj záleží jen na způsobu podání. 

SLOVNÍK dnešních čtenářů a čtenářek

A - udiokniha první nahrávka knihy vznikla už v roce 1932 v USA pro potřeby nevidomých, dnes jejich popularita každoročně roste. Podle velkého čtenářského průzkumu týmu bohemisty Jiřího Trávníčka z roku 2018, čím mladší generace, tím větší náklonnost k audioknihám. Klasickou literaturu, která se může hodit k doplnění čtenářských seznamů k maturitě, najdete zdarma na zvukoveknihy.cz, současné tituly včetně žánrových pak na radioteka.cz. Pokud by se váš potomek chtěl zapojit do načítání, je tu už 17 let projekt Děti čtou nevidomým dětem

 

 

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.