feminismus.czČlánky › Co nám řekla Eliška Krásnohorská?

Co nám řekla Eliška Krásnohorská?

Co nám řekla Eliška Krásnohorská?

Letošní Mezinárodní den žen jsme oslavily*i pátrací hrou po místech v centru Prahy spojených s počátky českého ženského emancipačního hnutí. A jak to vypadalo?

Výchozím stanovištěm pro účastnictvo byla Knihovna Jiřiny Šiklové, kde příchozí obdrželi*y pracovní list, seznámili*y se s celým konceptem pátrací hry i s životem disidentky, socioložky a zakladatelky Gender Studies, o.p.s, Jiřiny Šiklové. Dle instrukcí v pracovním listu se účastnictvo procházky vydalo po dalších místech spojených s emancipační historií na Praze a 2,  která pro tento speciální den oživla, a to doslova. Příchozí (i kolemjdoucí) tak mohli*y prohodit pár slov s Františkou Plamínkovou, Eliškou Krásnohorskou nebo Karolinou Světlou, dozvědět se o jejich životech, soukromí i jejich činnosti a díle. Nešlo pominout ani jejich neutuchající boj za rovná práva, na který můžeme i dnes navázat, jelikož mnohé boje jsou v rámci dnešního feministického aktivismu stále ještě aktuální.

Foto: tým Gender Studies v kostýmech k oživlým místům paměti

Proč byl Hlahol důležitým místem pro budování ženského hnutí? Kde bylo první působiště knihovny Jiřiny Šiklové? A co měla Karolina Světlá společného s Eliškou Krásnohorskou? Nejen to se účastnictvo procházky mohlo dozvědět v průběhu pátrací hry. 

Foto: U sochy Karoliny Světlé

Jako v každé pátrací hře, i v té naší čekala na účastnictvo na konci odměna. Tu si mohli*y vyzvednout na posledním zastavení naší procházky, tedy v CAMPu (Centru Architektury a Městského Plánování), ovšem až po sdělení správné tajenky z pracovního listu. 

Všem příchozím moc děkujeme za skvělou atmosféru, zvídavé dotazy i pečlivé vyluštění tajenky! Pokud jste i vy absolvovaly*i naši procházku s pátrací hrou, prosíme o vyplnění evaluačního dotazníku.


A kdo se nemohl zúčastnit 8. 3., ale rád by si bojovku prožil na vlastní kůži, může se přihlásit na komentovanou procházku 24. 4. od 17h. Registrovat se můžete zde.

Foto: stanoviště před budovou dívčího gymnázia Minerva

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.