PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Co můžeme očekávat od nové vlády v oblasti důchodových systémů?

Co můžeme očekávat od nové vlády v oblasti důchodových systémů?

Co můžeme očekávat od nové vlády v oblasti důchodových systémů?
V důchodovém systému dojde patrně s novou vládou k poměrně rozsáhlým změnám, které vládní zástupci celkem jasně avizují dopředu. Navíc se zdá, že vládní koalice již teď deklaruje jistou shodu na základním kameni, kterým bude nejspíše zrušení druhého pilíře. V současné době, kdy ještě není systém přesně nastaven, nemáme představu, jak to bude přínosné pro ženy v ČR. Existence druhého pilíře pro ně byla spíše nevýhodná. Posílení zásluhovosti, tedy tlak na spoření ve třetím pilíři, však bude nejspíše silnější, což může být pro ženy opět problematické.

Strany ČSSD, KSČM a KDU ČSL slíbily v předvolebních slibech a ve svých volebních programech, že budou usilovat o zrušení druhého pilíře. Druhý pilíř umožňuje dobrovolně spořit 5 % hrubé mzdy (z toho 2 % jsou vlastní spoření, 3 % jsou peníze vyvedené ze státních peněz) u vybrané penzijní společnosti.

Tyto strany zdůrazňují princip solidarity v důchodovém systému a nutnost zabezpečení na stáří pro všechny skupiny obyvatelstva. Politická strana ANO je ochotná zrušení druhého pilíře podpořit, jestli jí bude za to nabídnuto výměnou něco zajímavého. I když v rámci předvolebního boje požadovalo ANO automatický vstup do druhého pilíře pro všechny, i pro ty, pro které bude výrazně nevýhodný.

ČSSD a KDU ČSL při plánování reforem a obnovy stávajícího důchodového systému mluví o zastavení vyvádění peněz z průběžného, prvního, pilíře do soukromých fondů, tedy o stabilizaci prvního pilíře a převedení peněz z druhého pilíře do třetího pilíře, a o podpoře a rozvoji třetího pilíře. Tedy cílem ČSSD a KDU ČSL je stabilizace státních důchodů (zastavení jejich vyvádění do druhého pilíře, tedy k soukromým penzijním společnostem), ale zároveň posílení zásluhovosti možností přispívat do soukromých fondů, ovšem bez možnosti vyvádět tam část peněz z prvního, průběžného pilíře.

Podle studie CERGE-EI se vstup do druhého pilíře vyplatí 50 % mužů a 30 % žen. Podpora druhého pilíře je podpora zásluhového systému, prostřednictvím nějž jsou podporováni ti, kteří více vydělávají, mají nepřerušené pracovní a kariérní dráhy. A to jsou v ČR muži. Zrušení druhého pilíře přispěje k zmenšení rozdílů v měsíčních příjmech v důchodu mužů a žen. Na druhé straně však posílení třetího pilíře, tedy spoření do soukromých fondů, bude zase rozdíly posilovat. Ženy si nebudou schopné ze svých často nižších platů spořit tolik co muži, navíc určitý čas tráví na mateřské/rodičovské dovolené, což může trvat až 6 či 9 let při vyšším počtu dětí, kdy žijí jen z peněžité podpory v mateřství nebo z rodičovského příspěvku, z nichž se jim rozhodně nepodaří spořit si do soukromých fondů. Jsou určité způsoby, jak kompenzovat pečujícím existenci soukromého spoření – jednak sdílení pojistných práv mezi partnery v době jejich soužití, případně to, co navrhuje KDU ČSL, za každé vyživované dítě snížit odvody na sociálním pojištění ve výši tří procent, bezdětným by naopak lidovci současné odvody o tři procentní body navýšili. Kouzla s odvody na děti už v této chvíli negativně komentují zástupci ČSSD v tom smyslu, že do dětí už tato společnost, potažmo také bezdětní, investují dost (vzdělávání, školství atd.).

Je důležité, aby se myslelo na odlišné pracovní a životní dráhy různých skupin obyvatelstva. Proto by bylo dobré v souvislosti s dalšími změnami v důchodovém systému zvyšovat finanční gramotnost široké veřejnosti, informovat veřejnost o tom, co se stane, když si bude/nebude spořit ve třetím pilíři, jak vysoké budou důchody žen a mužů, případně uvažovat o reálné situaci mladých rodin a dalších skupin lidí a jejich možnostech důchodově spořit.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.