Reprodukční spravedlnost s postižením

28.5.2024  Praha  | 

Další z debat organizace ASAP zaměřených na reprodukční spravedlnost a dostupnost interrupcí v České republice se bude věnovat osobám se zdravotním postižením.

Více
feminismus.czČlánky › Cílem firmy DuPont je zvyšovat počet žen v řídících pozicích

Cílem firmy DuPont je zvyšovat počet žen v řídících pozicích

Cílem firmy DuPont je zvyšovat počet žen v řídících pozicích
DuPont je vědecká firma, která hledá dlouhodobá řešení pro lepší, bezpečnější a zdravější život. Tato firma operuje ve více než 70 zemích světa a nabízí produkty a služby týkající se zemědělství, výživy, elektroniky, komunikace atd. Z dvanácti ředitelů společnosti jsou tři ženy. I když toto číslo by mohlo být vyšší, DuPont patří mezi "Top 30 Companies for Exexutive Women" (30 nejlepších společností pro ženy ve vedoucích pozicích), které vybrala National Association for Female Executives (Národní asociace žen ve vedoucích pozicích). alex

DuPont je vědecká firma, která hledá dlouhodobá řešení pro lepší, bezpečnější a zdravější život. Tato firma operuje ve více než 70 zemích světa a nabízí produkty a služby týkající se zemědělství, výživy, elektroniky, komunikace atd.

Z dvanácti ředitelů společnosti jsou tři ženy. I když toto číslo by mohlo být vyšší, DuPont patří mezi "Top 30 Companies for Exexutive Women" (30 nejlepších společností pro ženy ve vedoucích pozicích), které vybrala National Association for Female Executives (Národní asociace žen ve vedoucích pozicích). 19 % zaměstnanců v nejvyšších pozicích jsou ženy a příslušníci rasových menšin.

Mateřská společnost si klade za cíl zvyšovat počet žen a zástupců rasových menšin, jak v řídících tak i v nižších pozicích. Za posledních pět let se zvýšil počet zaměstnanců rasových menšin o 33 %. V nynější době v manažerských pozicích pracuje 21 % žen. Zvyšovat diverzitu se snaží i dceřiné společnosti v Asii, Evropě, Africe, na Středním Východě a jinde. V Asii je například hlavním cílem mít co nejvíc místních obyvatel v nejvyšších pozicích, v Evropě se diverzitní program opět specializuje převážně na ženy a etnické menšiny.

Jednou ze součástí interních vzdělávacích programů je kurz diverzity. Ve společnosti také probíhá kolem 30 mentorovacích programů. Zaměstnanci jsou neustále podporováni v sebevzdělávání a je jim nabídnuto stát se členy různých sítí. Mezi hlavní sítě patří například Ženská síť, Hispánská síť a Homosexuální síť. Zde si zaměstnanci mouhou sdělovat své problémy se zařazením ve společnosti.

Další součástí diverzitního programu je vyhledávání spolupráce se společnostmi, které jsou vlastněny především ženami a příslušníky menšin.

Mezi zajímavosti patří, že společnost organizuje dny jako "United Way Days of Caring". V tyto dny mají zaměstnanci placené volno, aby mohli zadarmo pomáhat v neziskových organizacích. Den "Take Our Daughters and Sons to Work" umožňuje zaměstnancům vzít své děti s sebou do práce, aby se seznámily s pracovištěm rodičů.

Samozřejmou součástí programů pro zaměstnance je sladění soukromého a pracovního života. I firma DuPont již poznala, že pokud pomůže svým zaměstnancům sladit soukromý a pracovní život, zapojí se do toho pracovního s větším nasazením. Program "Work/Life Balance" umožňuje zaměstnancům vzít si rodinné volno, navštívit odborné konzultace o sladění rodinného a pracovního života, obdržet příspěvky na hlídání dětí a finanční podporu pro adoptivní rodiče. Dále firma nabízí možnost flexibilní pracovní doby.

Vedle ocenění 30 společností zajímajících se o ženy ve vedoucích pozicích, získala společnost Du Pont ještě mnoho dalších cen, např. "100 Best Companies for Working Mothers" (100 nejlepších společností pro pracující matku), "30 Best Belgian Workplaces" (30 nejlepších pracovišť v Belgii) a "Total E-Quality".

Téma rovnoprávnosti žen a mužů nebo rasové rovnoprávnosti je v současné době velmi diskutované a populární. Diverzitní programy by proto měly být samozřejmou součástí firemní politiky každé společnosti. Řešení společnosti DuPont by nemělo patřit mezi světlé výjimky, ale mělo by se stát ve společnostech standardem. Možná se toho jednou dočkáme.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.