feminismus.czČlánky › A. Mitrofanov v Právu: “Člověk, instituce a Špidla”

A. Mitrofanov v Právu: “Člověk, instituce a Špidla”

28. březen 2003  | Michaela Marksová-Tominová
O šovinistickou bombu se tentokrát postaral A. Mitrofanov v Právu. Ve svém komentáři “Člověk, instituce a Špidla” v Právu ze dne 13. 3. kritizuje premiéra, což není nic mimořádného. V jedné větě ale píše: “... mu v očích soc. demokratů jenom přitížilo. Stejně jako feminní okolí na Úřadu vlády v čele s vedoucí úřadu Janou Gavlasovou, která má na premiéra nezanedbatelný vliv.” Pro čtenáře/ku neznalé poměrů: žena je ve funkci vedoucí Úřadu vlády, ředitelky premiérovy kanceláře i vedoucí premiérových poradců....
O šovinistickou bombu se tentokrát postaral A. Mitrofanov v Právu. Ve svém komentáři “Člověk, instituce a Špidla” v Právu ze dne 13. 3. kritizuje premiéra, což není nic mimořádného. V jedné větě ale píše: “... mu v očích soc. demokratů jenom přitížilo. Stejně jako feminní okolí na Úřadu vlády v čele s vedoucí úřadu Janou Gavlasovou, která má na premiéra nezanedbatelný vliv.”

Pro čtenáře/ku neznalé poměrů: žena je ve funkci vedoucí Úřadu vlády, ředitelky premiérovy kanceláře i vedoucí premiérových poradců. Premiér zřejmě jako jediný z vlády zřejmě skutečně plní jeden z úkolů z vládního usnesení “Priority a postupy vlády při prosazování rovnosti mužů a žen”, který zní: “Aktivně podporovat výběr vhodných kandidátek do funkcí ve vládních orgánech a na vedoucí místa jak v ministerstvech, tak i v jimi řízených správních úřadech a institucích.”

Pan Mitrofanov svojí formulací nenechává čtenáře na pochybách, že pokud je něco feminní, je to špatné - což se vztahuje i na vedoucí Úřadu vlády (z formulace v textu to vypadá, že to, že je žena, je její primární špatná vlastnost). Ale co ta většina různých “okolí”, která jsou maskulinní?? Znamená to snad, že jsou automaticky dobrá?

Michaela Marksová-Tominová
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.