Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › 26.srpen - Den zrovnoprávnění žen - Women´s Equality Day

26.srpen - Den zrovnoprávnění žen - Women´s Equality Day

Na základě rozhodnutí Kongresu Spojených států amerických z roku 1971 byl 26. srpen označen za Den zrovnoprávnění žen. Datum bylo zvoleno pro připomenutí roku 1920, kdy byl do americké Ústavy přijat 19. dodatek zaručující ženám volební právo. Tímto činem vyvrcholilo ženské hnutí za občanská práva, které bylo formálně zahájeno roku 1848 světově první konvencí za ženská práva v Senaca Falls.
Na základě rozhodnutí Kongresu Spojených států amerických z roku 1971 byl 26. srpen označen za Den zrovnoprávnění žen.

Datum bylo zvoleno pro připomenutí roku 1920, kdy byl do americké Ústavy přijat 19. dodatek zaručující ženám volební právo. Tímto činem vyvrcholilo ženské hnutí za občanská práva, které bylo formálně zahájeno roku 1848 světově první konvencí za ženská práva v Senaca Falls.

Oslava Dne zrovnoprávnění žen neupozorňuje pouze na pasáž z 19. dodatku, ale poukazuje i na současné úsilí žen o rovnoprávnost. Na akcích konaných ku příležitosti Dne zrovnoprávnění žen se podílejí pracoviště, knihovny, organizace, které organizují expozice, promítání filmů apod.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.