feminismus.czČlánky › 150 plakátů přináší poselství OSN do Prahy..

150 plakátů přináší poselství OSN do Prahy..

11. červen 2003  | Eliška Kapounová  |  Econnect
Poselství ze všech organizací a programů systému Organizace spojených národů přináší 150 plakátů vystavených v Národním muzeu. Informační centrum OSN, iniciátor výstavy, soubor plakátů přirovnává k vizuálnímu průvodci historií OSN. Jako stejnojmenná publikace Za lepší svět (For a better world ) výstava nese zlomky poselství OSN: za svět bez válek, pomoc uprchlíkům, pitnou vodu a jídlo pro všechny, boj proti diskriminaci, životní prostředí, lepší komunikace – často v dílech prvořadých umělců.
Poselství ze všech organizací a programů systému Organizace spojených národů přináší 150 plakátů vystavených v Národním muzeu. Informační centrum OSN, iniciátor výstavy, soubor plakátů přirovnává k vizuálnímu průvodci historií OSN. Stekmě jako stejnojmenná publikace Za lepší svět (For a better world)výstava nese zlomky poselství OSN: za svět bez válek, pomoc uprchlíkům, pitnou vodu a jídlo pro všechny, boj proti diskriminaci, lepší životní prostředí – často v dílech prvořadých umělců.

Po celosvětovém turné výstava dorazila do Prahy na své dvanácté zastavení. Mezi plakáty září i díla světoznámých umělců typu Roberta Rauschenberga, Joana Miró, Marca Chagalla, Keitha Haringa či Sebastiao Salgada. Mimo plakáty na podporu ochrany lidských práv, životního prostředí, menšin, nebo plakáty burcující proti kouření či šíření AIDS jsou vystaveny i oficiální plakáty světových konferencí a summitů.

Z historicky přelomových lze jmenovat plakát, který v 70. letech zvítězil v celosvětové soutěži prací o jaderném odzbrojení nebo plakát z konference o rozvoji Aliance pro Afriku i českou verzi plakátu vydaného ke Dni Spojených národů v roce 1948. Nechybí ani plakát na podporu lidských práv s Albertem Einsteinem: „Uprchlík s sebou do země často přináší víc než jen pár zavazadel.“ s dovětkem “Einstein byl také uprchlík".

Historická sbírka plakátů OSN se rozrůstala od doby vzniku světové organizace (po druhé světové válce) až po současnost. Plakáty vznikali pro všechny organizace a programy systému OSN (UNHCR, UNICEF, HABITAT, IMO, UNESCO, FAO, IAEA atd.)Odráží komplexnost činnosti Spojených národů a ilustruje minulé i současné problémy, kterým světová organizace ve své práci čelí. Sbírka zahrnuje třeba i plakáty reflektující teroristické útoky z 11. září 2001. Výstava je nejen historickou výpovědí, ale i zajímavou a působivou vzdělávací pomůcku pro děti i dospělé. Plakáty vznikali pro všechny organizace a programy systému OSN.

Za lepší svět - Výstava plakátů OSN
16. 5. – 22. 6. 2003, Národní muzeum v Praze
Virtuální gelerie výstavy

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.