PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Ženy cestovatelky se představují britskému publiku

Ženy cestovatelky se představují britskému publiku

15. červenec 2004  | Lenka Kabrhelová  |  BBC
Moderní cestovatele nepřestávají motivovat k cestám do exotických zemí všeobecně známé příběhy slavných mužů-cestovatelů. V jejich stínu přitom zůstává řada žen-cestovatelek. Právě jim je věnována výstava, která byla zahájena v londýnské National Portrait Gallery a návštěvníky seznamuje s úspěchy žen na cestách, které natrvalo poznamenaly společnost v nejrůznějších oblastech, od vědy až po diplomacii.

Moderní cestovatele nepřestávají motivovat k cestám do exotických zemí všeobecně známé příběhy slavných mužů-cestovatelů. V jejich stínu přitom zůstává řada žen-cestovatelek. Právě jim je věnována výstava, která byla zahájena v londýnské National Portrait Gallery a návštěvníky seznamuje s úspěchy žen na cestách, které natrvalo poznamenaly společnost v nejrůznějších oblastech, od vědy až po diplomacii.

Její tvůrci nabízejí divákům portréty 60 žen, které procestovaly odlehlé kouty světa od roku 1660 až do roku 1960. V řadě případů šlo o výjimečné osobnosti, které se vzepřely pravidlům tehdejších společností, v jiných případech šlo o manželky, matky či dcery mužů vyslaných do zahraničí.

Návštěvníci expozice si mohou prohlédnout fotografie a malby, které tyto ženy během svých cest vytvořily. K vidění jsou také nejzajímavější suvenýry, které si cestovatelky přivezly domů.

Proč jsou ženy-cestovatelky výjimečné?

Ženy-cestovatelky si podle kurátorky Claire Gittingsové výstavu zasluhují zejména kvůli tomu, že jejich příběhy naprosto odporují dnešním většinou velmi stereotypním představám o tom, jaké byly ženy v minulosti. "Myslím, že je velmi důležité, podívat se na jejich životní osudy," říká Claire Gittingsová. Výstava podle ní dokumentuje, s jakými překážkami se cestovatelky setkávaly a jak je dokázaly překonávat.

Spisovatelka a autorka několika životopisů Jane Robinsonová se domnívá, že cestování poskytovalo ženám možnost znovu poznat sama sebe, což fascinuje dnešní publikum a jistě to fascinovalo i je samotné. "Cestovatelky jsou v našich očích velmi přitažlivé také kvůli tomu, že o lidech, které potkávaly, psaly naprosto odlišně, než na co byla tehdejší společnost zvyklá."

Pádlem proti krokodýlovi

Ať už šlo o ženy jakéhokoli společenského postavení, jejich příběhy spojují zážitky v dnešní době téměř nemyslitelné. Například Mary Kingsleyová, cestovatelka z dob viktoriánské Anglie, se musela v západní Africe pádlem bránit krokodýlovi, který jí chtěl vytáhnout z kánoe, a před smrtí ji zachránila pouze její šaty.

Slavná herečka Fanny Kembleová až ve Spojených státech zjistila, že peníze jejího amerického manžela pocházejí z otrokářských plantáží v Georgii. Manželství se pochopitelně vzápětí rozpadlo.

Výstava není věnována pouze britským cestovatelkám. Část expozice je věnována ženám z celého světa, které si naopak za cíl vybraly Británii. Návštěvníci se mohou dozvědět o osudu americké indiánky Pocahontas, která navštívila dvůr krále Jakuba I., nebo mladé africké otrokyně Sarah Daviesové, která se stala kmotřenkou královny Viktorie.

Výstava potrvá do konce srpna, vstup je zdarma.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.