Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Žena Evropy

Žena Evropy

3. prosinec 2002  | redakce F.CZ
Vyhlášena česká laureátka ceny Žena Evropy pro rok 2002.

Dne 2. 12. 2002 se stala českou laureátkou ceny Žena Evropy Rut Kolínská. Cílem tohoto ocenění, které se uděluje od roku 1987, je upozornit širokou veřejnost na práci výjimečných žen, jež se zasloužily veřejnou činností, uměleckým dílem či vědeckou prací o evropskou spolupráci.

Rut Kolínská získala cenu Žena Evropy za založení sítě Mateřských center, která pomáhají ženám na mateřské dovolené rozvíjet jejich schopnosti a umožňují jim kreativně tvořit. Práce v Mateřských centrech (v celé čR jich je již více než 111) je dobrovolnou činností, která přispívá k rozvoji občanské společnosti a k posilování místních komunit. Rut Kolínské se také podařilo propojit česká Mateřská centra se sítí podobných center v Evropě.

Slavnostní předání ceny se uskuteční dne 9. 12. 2002. Spolu s letošní kandidátkou bude oceněna i kandidátka loňská, Petra Procházková, které nemohl být z dùvodu její

nepřítomnosti titul Žena Evropy za rok 2001 předán.

Více informací o historii a současnosti ceny Žena Evropy najdete na webové stránce: http://zena-evropy.webz.cz

Ivana Doležalová
prezidentka českého výboru pro cenu Žena Evropy

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.