PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › WeiberWirtschaft eG – “Women’s Business” – ženské podnikání

WeiberWirtschaft eG – “Women’s Business” – ženské podnikání

9. prosinec 2003  | Alexandra Doleželová
Centrum WeiberWirtschaft eG je největším ženským družstevním a operačním projektem pro začátky ženského podnikání v Německu a také v Evropě. Centrum se nachází v Berlíně na Anklamer Strasse 38, 3 zastávky metrem od Alexander Platz. 1 500 žen je součástí tohoto rozsáhlého projektu, který podporuje ženy podnikatelky.
Centrum WeiberWirtschaft eG je největším ženským družstevním a operačním projektem pro začátky ženského podnikání v Německu a také v Evropě. Centrum se nachází v Berlíně na Anklamer Strasse 38, 3 zastávky metrem od Alexander Platz. 1 500 žen je součástí tohoto rozsáhlého projektu, který podporuje ženy podnikatelky.

V letech 1993 až 1996 více než 5 500 metrů čtverečních bývalé kosmetické továrny bylo opraveno za účelem vytvoření ekologické, technologicky výhodné lokality pro kanceláře, produkci, maloobchody a služby, které založily a vlastní ženy.

V době, kdy je pro ženu stále velmi těžké začít s podnikáním jí toto komerční centrum nabízí výhodné počáteční podmínky, jako například zaručený dlouhodobý pronájem. Centrum nabízí i jiné výhody: hlídání dětí, krásný dvůr plný květin, kavárnu, restauraci a moderní konferenční vybavení.

Prostor je rozdělen na malé a velké jednotky, aby bylo možno prostor využít pro co nejvíce podniků.

WeiberWirtschaft se snaží držet krok s ekologickou odpovědností. I při vzniku centra se restaurátoři snažili neničit životní prostředí. Jedním z trendů je šetření energie.

WeiberWirschaft je „družstvo“ pouze pro ženy. V dnešní době má asi 1 500 členů. Družstvo je založeno na demokratických principech v rámci účasti na rozhodování a společného ručení. Hlavními cíly tohoto družstva jsou: hájit zájmy svých členů, poskytovat prostor v komerčním centru a tím vylepšit výchozí podmínky pro ženské podniky a projekty, vytvořit pracovní místa pro ženy v komerčním sektoru, ve službách a kulturním sektoru. Členky se také navzájem podporují. V tomto sdružení mají všechny členky stejný hlas bez ohledu na množství vlastněného kapitálu. Každá členka musí vlastnit alespoň jednu akcii WeiberWirtschaft. Tímto se toto komerční centrum stává nejenom atraktivní lokalitou pro ekonomickou aktivitu, ale také příkladem sociálně odpovědného podnikání.

Nejvyšším orgánem sdružení je valná hromada, která se setkává jednou ročně. Toto forum volí dozorčí radu a výkonné ředitele, určuje základní politiku. Výkonní řiditelé jsou odpovědni za fungování WeiberWirtschaft. Dozorčí rada dohlíží na práci výkonných řiditelů a na každodenní běh centra. WeiberWirtschaft je zákonem povinno být členem větší družstevní asociace. Tato asociace dohlíží na korektnost sdružení.

Celková investice do komerčního centra činí 18 milionů Euro. 38% této částky bylo financováno z vládních fondů, 26% státem Berlín, 30% bankovními půjčkami (nejvíce Deutsche Siedlungs- und Landesrenten Bank), 3% z dotace na ekologické podmínky a 3% z vlastního kapitálu. Jedna akcie WeiberWirtschaft stojí 103 Euro.

Členky tohoto centra Vám řeknou, že je teprve v začátcích, ale pro nezávislého pozorovatele to tak ovšem nevypadá. Úspěšnost žen, které začaly podnikat v tomto centru je 75%, což je celkem vysoké procento v porovnání s průměrem – 50% nových podniků v Berlíně není úspěšných.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.