Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Visions Beyond 1998 / Ecumenical Decade of the Churches in Solidarity with Women

Visions Beyond 1998 / Ecumenical Decade of the Churches in Solidarity with Women

14. únor 2001  | Lenka Simerská
Festival k ukončení desetiletí ekumény - programu Světové rady církví

Decade Festival: Visions Beyond 1998 / Ecumenical Decade of the Churches in Solidarity with Women

Decade Festival: Visions Beyond 1998 byl součástí programu 8. valného shromáždění Světové rady církví Harare, Zimbabwe. Tento festival byl uspořádán u příležitosti konce Desetiletí ekumény a měl dovršit, zhodnotit a zároveň oslavit program Světové rady církví nazvaný Ecumenical Decade of the Churches in Solidarity with Women (Desetiletí ekumény církví v solidaritě se ženami). Festival předcházel samotnému zasedání Světové rady církví - proběhl ve dnech 27.-30. 11. 1998 a proto mohl oficiálním dokumentem oslovit delegáty valného shromáždění. Festivalu se zúčastnilo přes 1000 žen a 30 mužů (akreditovaných účastnic a účastníků) a proběhl odděleně od ostatního programu zasedání v Belvedere Technical Teachers Training College v Harare.

Program solidarity církví se ženami, který Světová rada církví nabídla před deseti lety všem členským církvím, měl přinést příležitost ke zhodnocení postavení žen v církvi a ve společnosti obecně, k řešení takových fenoménů jako je násilí na ženách, diskriminační praktiky ve vyučování náboženství či obsazování církevních pozic. Po pěti letech, kdy církve uváděly tento program do praxe, začala Světová rada církví pravidelně vysílat týmy pozorovatelů, aby navštěvovaly církve, zjišťovaly specifické překážky implementace programu a monitorovaly postavení žen v souvislosti s církví v jednotlivých částech světa. Bylo tak vysláno 75 týmů, které navštívily 330 církví, 68 národních výborů pro ekuménu a 650 ženských organizací. Jejich poznatky jsou shrnuty v tzv. Living Letters a dají se shrnout do několika bodů společným téměř všem církvím, které se nějakým způsobem na programu podílely:

-násilí na ženách a netečnost církve vůči němu (násilí ve formách sexuálního zneužívání, diskriminace v zaměstnání, sexuální obtěžování jako zneužití moci, obchod se ženami a dětmi, domácí násilí, znásilnění)
-ekonomická nespravedlnost
-bariéry v plné účasti na životě církve
-nevhodné až diskriminační teologické zázemí, které vede k potlačování žen
-problematický přístup k sexualitě a sexuální výchově
-celková marginalizace žen v paradoxní situaci, kdy většinu členstva sborů tvoří ženy, které jsou nejaktivnější v celé šíři činností sboru jako např. laické vyučování, diakonie, shánění finančních prostředků (fundraising) a organizace církevních akcí. Přínos žen na poli každodenního života církve není vždy ohodnocen a nepřináší ženám možnost podílet se také na vedení a rozhodovacích procesech v církvi.

Tato temata se stala ústředními také pro Decade Festival. Atmosféra celého festivalu byla dále silně ovlivněna místem konání - hodně se hovořilo o postavení žen v Africe, o životních podmínkách afrických žen a o beznadějné zadluženosti téměř všech afrických zemí, která brání hospodářskému a kulturnímu rozvoji.

Navíc se diskutovalo o postavení lesbických žen v církvích, zvláště jeich omezeným šancím účastnit se církevního života či stát se farářkami a kazatelkami.

Pozornost věnovaná během desetiletí ekumény programu solidarity církví se ženami byla u nás minimální. Přesto se ale festivalu z České Republiky zúčastnilo 7 žen (5 Českoskovenská církev husitská, 1 Katolická církev, 1 Českobratská církev evangelická). Bližší informace o české delegaci, závěrech a materiálech festivalu lze získat prostřednictvím ústředí zmíněných církví nebo na e-mailové adrese gender@ecn.cz.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.