PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Vícenásobnou diskriminaci není lehké prokázat

Vícenásobnou diskriminaci není lehké prokázat

Vícenásobnou diskriminaci není lehké prokázat
Lidé jsou různí a některé společenské škatulky nám nemusí vyhovovat. Legislativa nás v případech diskriminace zařazuje do různých typů (diskriminačních důvodů): žena, Rom, gay, lesba, starý/á apod. Nepočítá ale s tím, že v některých případech se tyto diskriminační důvody mohou násobit. Organizace, která by např. na určitou pozici najala starého muže a mladou ženu, ale nepřijala ženu starou, je z právního hlediska velmi těžko postižitelná.

Lidé jsou různí a některé společenské škatulky nám nemusí vyhovovat. Legislativa nás v případech diskriminace zařazuje do různých typů (diskriminačních důvodů): žena, Rom, gay, lesba, starý/á apod. Nepočítá ale s tím, že v některých případech se tyto diskriminační důvody mohou násobit. Organizace, která by např. na určitou pozici najala starého muže a mladou ženu, ale nepřijala ženu starou, je z právního hlediska velmi těžko postižitelná.

Vícenásobná diskriminace je když…

…k diskriminaci dochází z více než jednoho důvodu. Jednotlivé důvody se násobí, např. genderová a etnická nebo genderová a věková diskriminace.

Příklady vícenásobné diskriminace

V jedné společnosti propustili ženu staršího věku, která měla sluchové problémy, z pozice účetní. Došlo ke kombinaci diskriminace na základě věku a zdravotního postižení, ani věk ani sluchové omezení jí nebránilo v práci.

Ke kombinaci diskriminace na základě pohlaví a etnicity (případně náboženské příslušnosti) došlo v jedné britské společnosti, kde byl propuštěn mladý muslim, který chodil v tradičním náboženském oděvu. K výpovědi došlo na základě stížnosti jedné ze zaměstnankyň, která se bála, že pracuje s teroristou. Pohlaví zde hrálo roli právě z toho důvodu, že žena muslimka pracující v organizaci takovou asociaci nevytvářela.

Univerzitní profesorce literatury, která je lesba na vozíčku, nebyla poskytnuta adopce z důvodů, že není vhodnou osobou pro výchovu dětí.

Zkušenosti právníků a právniček tzv. „Equality Bodies“(1) v zemích Evropské unie ukazují, že diskriminace se v mnoha případech kumuluje a k vícenásobné diskriminaci dochází ve velkém množství případů. Na kulatém stole o antidiskriminační legislativě, který v březnu tohoto roku pořádala organizace Gender Studies, právničky neziskových organizací varovaly, že není možné s obětmi diskriminace experimentovat. Diskriminační kauzy jsou velmi složité a trvají dlouho. V případě, že by se někdo pokusil žalovat vícenásobnou diskriminaci, která není zakotvena v zákoně, měl by ještě menší šanci na úspěch než v současné době. V případě mnohonásobné diskriminace radí klientům a klientkám, aby si vybraly ten nejsilnější a nejprokazatelnější důvod a ostatními důvody se nezabývali. Ale i to se může obrátit proti nim, protože pokud došlo k diskriminaci z více než jednoho důvodu, může být složitější diskriminaci s využitím pouze jednoho z důvodů prokázat.

Role neziskových organizací

Role neziskových organizací je v českém prostředí zásadní. Jsou to totiž výlučně ony, které se v tomto státě zabývají diskriminací a to i přes velmi omezené finanční prostředky. Neziskové organizace poskytují bezplatné právní poradenství, některé jdou i do soudních sporů a hlavně se věnují osvětě. Jsou to právě NNO, které realizují informační kampaně a pravidelně o problematice informují média. Díky jejich zásluze se povědomí o diskriminaci v České republice zvyšuje. Organizace z neziskového sektoru se stále více věnují propojování různých diskriminačních důvodů, protože k jejich kombinaci dochází velmi často. Gender Studies ve své právní poradně nejvíce spojuje kategorie pohlaví a věku. Ty jdou velmi často ruku v ruce, ženy nad 50 jsou diskriminované na základě svého stáří, ale ženy 25-35 jsou zase diskriminované díky svému mládí, tedy kvůli předpokladu, že založily nebo brzy založí rodinu. Organizace Slovo 21 se zase věnuje kombinaci etnicity a genderu. Pod touto organizací vznikla ženská skupina Manushe, která se věnuje postavení Romek ve společnosti.

Romky jsou nejdiskriminovanější skupinou

Podle studie Evropské unie „Tackling Multiple Discrimination: Practices, policies and laws“ by Romky měly mít speciální kategorii v případě diskriminačních důvodů, jsou totiž podle výpovědí ministerstev členských států nejdiskriminovanější skupinou. Ženy Romky se setkávají s diskriminací na základě pohlaví a etnicity, ale jsou také velmi často znevýhodněni i ve své vlastní komunitě. Navíc Romové a Romky se častěji než ostatní setkávají s diskriminací nejen v oblasti zaměstnání, ale také např. v bydlení nebo přístupu ke službám (nejsou např. vpuštěni do restaurace). Kombinace etnicity a pohlaví je velmi častým důvodem diskriminace. Netýká se ale pouze žen, i muži bývají diskriminováni právě na základě kombinace pohlaví a etnicity/ rasy. Dalšími velmi obvyklými kombinacemi jsou např. starší ženy, zdravotně postižení gayové a lesby, mladí gayové a lesby a staří zdravotně postižení.

Doporučení

V rámci Evropské unie by se měla vyrovnat hierarchie diskriminačních důvodů. Z části se to stane přijetím nové antidiskriminační směrnice, která zajišťuje ochranu před diskriminací z důvodu věku, zdravotního postižení, sexuální orientace a náboženského vyznání nebo světového názoru mimo pracoviště. V legislativě zaměřené na diskriminaci na základě pohlaví ale zůstane mezera, není zde pokryta např. diskriminace ve vzdělávání. Proto bude nutné legislativu genderové diskriminace dorovnat ostatním důvodům.

Evropské směrnice by měly jasně pokrývat zamezení vícenásobné diskriminace, ať už jde o právní ochranu, tak o osvětu a poradenství.

Genderové hledisko by mělo být zařazeno do všech směrnic věnujících se různým antidiskriminačním důvodům, a to jako průřezové téma.

Neziskové organizace, které se zabývají různými typy diskriminace, by měly spolupracovat na zamezení tohoto fenoménu a nabízet poradenství v oblasti vícenásobné diskriminace.

Jak v případě diskriminace, tak vícenásobné diskriminace je důležité, aby byl kladen důraz na vzdělávání soudců a soudkyň.

Dvojité ohrožení Afroameričanek
Nina Bosničová

Otázku vícenásobné diskriminace si mezi prvními uvědomily a začaly řešit ženy černé barvy pleti. Poznámky o „dvojitém ohrožení“ Afroameričanek, znevýhodnění na bázi rasové a zároveň genderové příslušnosti, se objevují již v textech zachycujících životní příběhy černých otrokyň v USA nebo britských koloniích (např. Harriet Jacobs či Mary Prince) z 19. století. Zástupkyně černého feminismu, které na odkaz těchto otrokyň v novější době navázaly, přidaly ke kategorii pohlaví a rasy ještě kategorii třídní příslušnosti. bell hooks, jedna z předních amerických černých feministek současnosti, často píše o synergii těchto diskriminačních efektů. Všechny tři důvody – rasa, gender, třída - působí simultánně (není je možné oddělovat) a vytváří specifický kontext diskriminace černých žen dělnické třídy. Černý feminismus zdůrazňuje ještě jednu skutečnost, a sice, že žena jiné než bílé barvy pleti zápasí nejenom se sexismem majoritní bílé společnosti, ale také s patriarchálním založením své vlastní minoritní komunity.

Zdroje a odkazy:

Tackling Multiple Discrimination: Practices, policie and laws, Evropská komise, 2007

Mieke Verloo: Links between different equality struggles […] – prezentace pro Evropskou ženskou lobby, leden 2009

JUSTICE: Multiple Discrimination, Equality and Diversity Forum, 2007

Antidiskriminační legislativa – ukončený projekt Gender Studies

Právní poradna Půl na půl pro osoby diskriminované na základě pohlaví a/nebo věku

(1) V České republice bude roli „Equality Body“ zastávat veřejný ochránce práv.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.