Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Vagina Monology poprvé v Brně

Vagina Monology poprvé v Brně

28. únor 2003
V pondělí 3. března 2003 v 19:30 bude zahájen v Divadle Husa na provázku benefiční večer věnovaný tématice násilí na ženách v rámci 5. výročí celosvětové kampaně hnutí V-Day. Večer zahrnuje uvedení divadelní hry “Vagina monology” od americké autorky Eve Enslerové, prezentaci lokálních organizací zapojených v boji proti násilí na ženách a různá hudební vystoupení. Smyslem akce je především upozornit širokou veřejnost na závažnou problematiku obětí domácího násilí, obchodu se ženami a sexuálního zneužívání. Výtěžek akce bude využit k vybavení chráněného bydlení pro ženy, které se staly obětmi násilí.
Organizátorem večera je sdružení Cesta Ženy. Mezi spolupracujícími organizacemi jsou za brněnský region Poradna pro ženy v tísni, Ženy bez násilí, MAGDALENIUM, NESEHNUTÍ Brno, Gender centrum Fakulty sociálních studií MU Brno, Bílý kruh bezpečí a Rozkoš bez rizika, ale také organizace věnující se této problematice v jiných regionech, jako je ROSA, ELEKTRA, proFem a Gender Studies.

Hra americké autorky a režisérky Eve Enslerové vznikla na základě rozhovorů s více než dvěma sty žen nejrůznějšího věku, sociálního postavení, národnosti a vyznání. Enslerová se snažila zachytit bolestné jádro problému žen s přijetím vlastního těla. Provokativním způsobem vybízí k zamyšlení nad něčím, o čem nebylo donedávna patřičné mluvit. O něčem nečistém “tam dole”. Tato kniha a inscenace narušuje a mění někdy mnohdy celoživotní předsudky a klišé. Od prvního uvedení, Broadway 1996, byla hra publikována ve více než pětadvaceti zemích světa. Na autorku po představení čekaly stovky žen, aby jí vyprávěly o svém vlastním životě. Jako odpověď na tyto reakce založila Enslerová hnutí V-Day, jehož posláním je zastavit násilí proti ženám a dívkám. Díky velkému množství dobrovolníků, jež se účastní na organizaci V-Day, dochází každoročně ke zvýšení veřejného povědomí o této problematice a získávání finančních prostředků na podporu organizací, které se snaží zajistit bezpečnost ženám a dívkám na celém světě.

V Brně bude představení Vagina monology uvedeno vůbec poprvé. V Praze je již možné hru shlédnout od 2. listopadu 2002 v Nosticově divadle. Benefiční představení v Praze se uskutečnilo 14. února od 18:00 ve dvoraně Rudolfina. “Naším záměrem je nejen upozornit problematiku násilí, ale také založit tradici pořádání V-Day v České republice,” říká o představení organizátorka brněnského večera Petra Steinerová.

Kolem desítky žen se v Brně vystřídá na jevišti, aby předaly divákům poselství Eve Enslerové. Vizi o společnosti, kde ženy budou žít svobodně a bezpečně, o světě, ve kterém bude ženám mimo jiné dovoleno: svobodně se rodit v Indii, Číně a Koreji, v Íránu plavat, ponechat si klitoris v Africe a Asii, volit v Kuvajtu, řídit auto v Saúdské Arábii, v Jordánsku otevřeně flirtovat a všude na světě mít radost ze sexu a milovat své tělo. “Žít beze strachu a nestydět se být ženou,” shrnuje myšlenku V-Day Petra Steinerová. “Mnohé myšlenky z této vize stále platí i pro Českou republiku. Především to, že násilí často není jako násilí vnímáno. Naše společná energie však může změnit svět,” dodává.

Akce se koná pod záštitou Anny Šabatové, zástupkyně veřejného ochránce práv.

Bližší informace: Petra Steinerová, 602 527 521, e-mail:cestazeny@volny.cz

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.