PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Úterky s Gender

Úterky s Gender

24. říjen 2001
Seznámení se základní feministickou literaturou aneb nekritizuj, co neznáš.

Z důvodu velkého zájmu o tento cyklus je nutné rezervovat si místo na každý úterek: 02/24 91 56 66, gender.office@ecn.cz.

Centrum pro Gender Studies
Gorazdova 20, Praha 2, 120 00
tel./fax: 02/24 91 56 66
gender.office@ecn.cz



Úterky s Gender

"Seznámení se základní feministickou literaturou aneb nekritizuj, co neznáš"

PODZIM 2001


16.10. úterý v 18,00 hod
"Ženy zkoumají muže - men´s studies."
Jak se socialistické feministky Lynne Segal (Austrálie a VB) a Arlie Hochschild (USA) dívají na možnost změny mužů k aktivním otcům a citlivým partnerům? Iva Šmídová - je odbornou asistentkou katedry sociologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Věnuje se především oblasti tzv. mužských studií (men´s studies).

23.10. úterý v 18,00 hod
"Na počátku bylo rajče - západoněmecký feminismus."
Jak se vyvíjel německý feminismus. Tzv. druhé ženské hnutí a vliv Alice Schwarzer na podobu německého feministického hnutí. Alena Wagnerová - žije v Německu, původním povoláním promovaná bioložka, od počátku 60. let se jako autorka zabývá kulturně společenskými otázkami moderní společnosti. Mimo jiné je autorkou biografie Mileny Jesenské.

6.11. úterý v 18,00 hod
"Betty Friedan a kořeny amerického feminismu."
Co znamená tzv. problém "beze jména" odkrývá kniha B. Friedan "The Feminine Mystique", která vyšla v roce 1963 a odstartovala druhou vlnu amerického feminismu. Michaela Marksová-Tominová pracuje od roku 1997 jako ředitelka styku s veřejností v Centrum pro Gender Studies. Publikuje články a komentáře, přednáší.

20.11. úterý v 18,00 hod
"Elaine Showalter - divoká zóna ženského psaní."
Co to je feministické čtení a gynokritika? Přednáška o nejvýznamnější literární kritičce druhé feministické vlny a jejích vědeckých metodách. Pavla Jonsson - překladatelka, publicistka. V 90. letech učila na Kalově univerzitě. Působila v rockových skupinách Dybbuk a Zuby nehty. Mezi nejvýznamnější překladatelské práce patří Eunuška a poezie básnířek Ruth Weiss a Anne Waldman.

18.12. úterý v 18,00 hod
"Pravda žen - italský feminismus."
Od Revoluce k ženské boží tváři a "inteligenci lásky" - italský feminismus a (nejen) Liusa Muraro. Viola Parente - Čapková - specializuje se na finskou literaturu, kterou vyučovala na FF UK v Praze, ale i na univerzitě v Helsinkách a v současné době na univerzitě v Turku, kde dokončuje svou dizertační práci na téma ženské autorky přelomu 19. a 20. století.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.