Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Úterky s Gender

Úterky s Gender

4. březen 2002
program na jaro 2002

Centrum pro Gender Studies
Gorazdova 20, Praha 2, 120 00
tel./fax: 02/24 91 56 66
gender.office@ecn.cz



si vás dovoluje pozvat na další setkání v rámci cyklu

Úterky s Gender

JARO 2002

12.3. úterý v 18,00 hod

„Transgenders.“

H. Fifková – vystudovala Fakultu všeobecného lékařství UK, pracuje již 10 let v sexuologickém poradenství a využívá především psychoterapeutických metod. Zabývá se tématy jako sexuální dysfunkce, vztahové problém, transsexualita, poradenství HIV, sexuální osvěta. Do roku 1989 pracovala v Bohnicích, kde se soustředila na terapii sexuálních deviací. H.Fifková se ve své přednášce bude věnovat především srovnání skupin female-to-male a male-to-female. V první části přednášky podá základní informace o transgender - etiologie, diagnostika, terapie a presah deného tématu mimo medicínu. Stěžejním tématem bude srovnání dovu výše uvedených skupin z hlediska diagnostiky a terapied. Bude se také soustředit na hledání zdrojů těchto rozdílů a na jejich možné interpretace. Nezapomene zmínit ani o jejich postavení ve společnosti, partnerství a sexuálním životě.

19.3. úterý v 18,00 hod

„Perfomativita genderových rolí a transgender.“

„Ber nebo neber…kdyžtak nech bejt.“

M. Linková a M. Šubrtová - M. Linková pracuje v týmu Gender a sociologie SoÚ AV ČR. Zaměřuje se na problematiku konstrukce genderových identit, transgenderismu a pozici žen ve vědě. Zaměří se na konstrukci genderových rolí a genderové stereotypy v české společnosti a jejich dopad na utváření identit transgenders. M. Šubrtová je transgender, operací prošla před 10 lety. Pracuje jako designérka a projektantka. Ve své přednášce se zaměří na násilí, stereotypy a konzervativnost společnosti. Vše rozebere z osobního hlediska.

26.3. úterý v 18,00 hod

„Debata s transgenders.“

Debatu bude moderovat Tereza Spencerová a Vlasta Nomenu, které se zaměří především na medicínský přístup k dané problematice, postavení transgenders ve společnosti a na to, jak vnímají transgenders sami sebe.

14.5. úterý v 18,00 hod

„Co je a co chce feministická teologie.“

J. Opočenská – teoložka a publicistka, absolvovala Komenského evangelickou bohosloveckou fakultu, v současné době přednáší v ČR i v zahraničí o feminismu a feministické teologii. J. Opočenská bude přednášet o tom, feministická teologie trvá na kritice a transformaci každé nespravedlnosti a genderových nerovností.

21.5. úterý v 18,00 hod

„Ženy v kmenových společnostech Indonésie.“

Blanka Remešová – doktorandka etnologie na FF UK, specializuje se na studium původních kmenů na Kalimantanu (Borneo), v letech 1998 a 2001 prováděla dva dlouhodobější terénní výzkumy. Ve své přednášce se bude věnovat postavení ženy a změně rolí v dajácké společnosti na Kalimantanu, které souvisí především se zvyšujícím se vlivem křesťanství.

28.5. úterý v 18,00 hod

„Ženy ve španělsky mluvících zemích.“

Kateřina Březinová – specializuje se na kulturní antropologii a moderní historii Latinské Ameriky, v současnosti vyučuje mezikulturní studia a kulturní antropologii Latinské Ameriky na Marys College of California a Universidad Carlos III v Madridu a pracuje jako ředitel Multikulturního centra. Přednášet bude o postavení žen ve španělsky mluvících zemích.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.