PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Týden akcí ke 100. výročí Mezinárodního dne žen

Týden akcí ke 100. výročí Mezinárodního dne žen

28. únor 2010  | Česká ženská lobby
Týden akcí ke 100. výročí Mezinárodního dne žen
Česká ženská lobby si vás dovoluje pozvat na Týden akcí ke 100. výročí Mezinárodního dne žen, který proběhne od 8. do 12.března 2010. Mezinárodní den žen není jen svátkem dárků, květin či symbolických poct. Je to den politického aktivismu, den boje za práva žen. Chceme si připomenout bohatou historii tohoto dne, ale také upozornit na současné postavení žen a mužů. Dnes nemusíme bojovat za volební práva či přístup ke vzdělání. Stále však existují nerovnosti mezi muži a ženami, často jsou skrytější, vepsané do struktur společnosti - omezují nás stereotypy, nerovné platové podmínky, sexuální násilí, nerovné rozdělení moci...

Česká ženská lobby si vás dovoluje pozvat na Týden akcí ke 100. výročí Mezinárodního dne žen, který proběhne od 8. do 12.března 2010.

PROGRAM:

3.3.
Tisková konference k Týdnu akcí ke 100. výročí Mezinárodního dne žen

8.3.
Diskusní setkání neziskových organizací na téma vývoje postavení mužů a žen v české společnosti. Diskusi bude moderovat Kateřina Jonášová.
14:00-17:00, Evropský dům, Jungmanova 24, Praha 1

Pořádá: Česká ženská lobby, http://www.czlobby.cz

Pochod a happening
- podrobnosti budou upřesněny

9.3.
Minifestival sociálních spotů
(sociálních reklam) na téma ženy, muži, společnost a my v 21. století

Více než hodina promítání sociálních spotů vyrobených v ČR a pár ukázek ze zahraničí v malém sále kina Světozor. Program na plátně: gender, diskriminace, zaměstnávání žen, GLBT a zajímavé spoty ze zahraničí. Program je obohacen soutěží o nejlepší/nejhorší spot.

18:00, kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1
www.kinosvetozor.cz

Pořádá: centrum proEquality, Otevřená společnost, http://www.proequality.cz

11.3.
Čtení z knihy vašeho srdce

Ze svých oblíbených knih budou předčítat známé osobnosti a samozřejmě i Vy, takže si nezapomeňte vzít s sebou svou oblíbenou knihu. Literárním podvečerem bude provázet Kateřina Jonášová.

18:00, kavárna Vypálené koťátko, Mařákova 5, Praha 6
www.vypalenekotatko.cz

Pořádá: Gender Studies, o.p.s., http://www.genderstudies.cz

12.3.
Divadelní hra Mocad(r)ámy slovenského divadla Bábkové divadlo na Rázcestí.

Inscenace věnuje pozornost běžnému, téměř přehlédnutelnému životu obyčejné ženy. Starostem a radostem žen v různém věku, v různé velikosti kůže. Více se dočtete zde

19:00, divadlo Dobeška, Jasná I. 1181/6, Praha 4
www.divadlodobeska.cz

Pořádá: Česlá ženská lobby ve spolupráci se Slovak-Czech Women´s Fund

Vstupné na akce je zdarma. Na všechny akce se prosím registrujte na email info@czlobby.cz nebo na telefonu +420 777 222 826
Podrobnější informace můžete sledovat na facebooku ČŽL nebo na www.czlobby.cz

Mezinárodní den žen není jen svátkem dárků, květin či symbolických poct. Je to den politického aktivismu, den boje za práva žen. Chceme si připomenout bohatou historii tohoto dne, ale také upozornit na současné postavení žen a mužů. Dnes nemusíme bojovat za volební práva či přístup ke vzdělání. Stále však existují nerovnosti mezi muži a ženami, často jsou skrytější, vepsané do struktur společnosti - omezují nás stereotypy, nerovné platové podmínky, sexuální násilí, nerovné rozdělení moci... Pro mnohé má však tento den vlivem minulého režimu negativní, posměšnou nálepku, která zakrývá jeho pravou hodnotu. MDŽ neoslavuje jakési pravé žens tví, ale oslavuje touhu po svobodě a rovnosti různých žen na celém světě a ochotu za ni bojovat.

Připojte se se svou akcí k Týdnu oslav 100. výročí Mezinárodního dne žen. Pokud nějakou akci chystáte, přemýšlíte o ní nebo byste se chtěli zapojit, kontaktujte nás.

Týden akcí ke 100. výročí Mezinárodního dne žen je podpořen nadační fond Slovak-Czech Women´s Fund.
Mediálními partnery jsou Radio 1 a Radio Wave.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MDŽ v datech

1908: 8.března 1908 demonstruje v New Yorku 15.000 žen. V květnu téhož roku vyhlašuje socialistická strana na základě těchto protestů poslední únorovou neděli dnem oslav amerického Národního dne žen.

1910: Na Mezinárodní ženské konferenci v Kodani navrhne Klara Zetkin, zástupkyně německých socialistek, aby Den žen nabyl mezinárodního charakteru. Návrh je přijat a je rozhodnuto, že bude slaven na počest hnutí za ženská lidská práva (včetně volebního práva žen). Pro Mezinárodní den žen zatím není vybráno žádné konkrétní datum.

19.3.1911: Kodaňská deklarace má obrovský ohlas. Rok po jejím vyhlášení se MDŽ slaví v Německu, Rakousku, Dánsku a Švýcarsku. Ženy, podporovány muži, požadují na demonstracích volební právo, právo na veřejné funkce, právo na práci a konec diskriminace v zaměstnání, jen v Německu je rozdán milion letáků.

8.3.1917 (dle Juliánského kalendáře poslední únorová neděle): Ženské nepokoje proti válce a bídě v Petrohradě, které posléze přerostou v únorovou revoluci a abdikaci cara. Nastupující prozatímní vláda zaručuje ženám volební právo.

1960: 50. výročí MDŽ - 729 delegátek ze 73 zemí se setkalo na konferenci v Kodani. Byla zde přijata deklarace o podpoře politických, ekonomických a sociálních práv žen.

1975: MDŽ je oficiálně uznán OSN a v důsledku toho přijat mnohými národními vládami.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.