Domácí násilí - veřejné setkání a diskuse

10.12.2018  Středočeský kraj  |

Otevřená společnost o. p. s., Fórum 50%, o. p. s. , MĚSTO BUŠTĚHRAD a Rodinné centrum Buštěhradský Pelíšek VÁS ZVOU NA VEŘEJNÉ SETKÁNÍ A DISKUSI NA TÉMA: DOMÁCÍ NÁSILÍ

Konference k výstavě Feministická avantgarda

11.12.2018  Jihomoravský kraj  |

Jako součást doprovodného programu k výstavě připravuje Dům umění konferenci, která se bude zabývat širšími socio-kulturními aspekty (ne)přítomnosti feministické avantgardy v sedmdesátých, potažmo osmdesátých letech minulého století u nás a specifickými podmínkami, za nichž se v tomto období feministické myšlení profilovalo, respektive obezřetně obcházelo. Smyslem konference je přispět k diskusi o důvodech, proč debaty o feminismu a genderu přežívaly v bývalém Československu tak dlouho na okraji zájmu a proč je tomu tak do jisté míry dodnes. V bouřlivých 60. letech, kdy rapidně narůstal zájem o pochopení role žen ve společnosti (včetně jejích historických proměn) a kdy západní feministické hnutí uvádělo tzv. ženské otázky do sociálně-politické praxe, nebyla u nás druhá vlna feminismu téměř zaznamenána. Závažné politické okolnosti srpna 1968, sovětské okupace a následné normalizace zastavily tento proces v zárodku chystaných sociálních reforem a debaty o feminismu a genderu postihl podobný osud jako jiné nonkonformní myšlenkové trendy.

Mýty o Istanbulské úmluvě - diskusní večer

11.12.2018  Praha  |

Diskutovat budeme o obsahu a dezinterpretacích spojených s tímto dokumentem, zamyslíme se nad příčinami jejich vzniku a nad jejich důsledky.

feminismus.czČlánky › Tisková zpráva: Mamma HELP

Tisková zpráva: Mamma HELP

9. zaří 2009  | MAMMA HELP  |  MAMMA HELP
Mamma HELP, největší pacientská organizace pro ženy s rakovinou prsu, vydává první titul ze své nové edice Deníčky mamahelpek. V knížečkách drobného formátu, které budou vydávat postupně, ve stejné, nenápadné grafické úpravě, najdou čtenářky autentické osobní výpovědi žen, které tímto způsobem chtějí pomoci dalším a usnadnit jim jejich boj s obávanou nemocí.

Deníčky mamahelpek. V knížečkách drobného formátu, které budou vydávat postupně, ve stejné, nenápadné grafické úpravě, najdou čtenářky autentické osobní výpovědi žen, které tímto způsobem chtějí pomoci dalším a usnadnit jim jejich boj s obávanou nemocí.

Každá z autorek sama za sebe, intimně a velmi otevřeně popisuje, jak tímto dramatickým životním údobím prošla ona - a na čtenářkách zůstává, zda je její zkušenosti osloví. „Mamma HELP chce tímto způsobem nabídnout ženám motivaci, usnadnit jim rozhodnutí k odvaze a sbírání sil, proto jsme se rozhodli Deníčky věnovat nově diagnostikovaným pacientkám zdarma. Edice má podtitul Dárek pro tebe, aby ses tolik nebála, a dostane jej každá naše klientka, která o něj při návštěvě kteréhokoli Mamma HELP centra projeví zájem,“ vysvětluje Jana Drexlerová, ředitelka sítě MAMMA HELP center. „Tato první knížka je zároveň malým dárkem i pro naši organizaci, která letos slaví své desáté narozeniny,“ dodává.

Vydání prvního deníčku autorky Ingrid Lissnikové umožnil sponzorský dar organizace Diplomatic Spouses, a také podpora firem AMOENA a DRAGON Print.

Křest knížky a autogramiáda se koná ve středu 9. září 2009 v 17.00 hodin v Blažejovně, dům U Kamenného zvonu (Galerie hlavního města Prahy), Staroměstské náměstí 13, Praha 1.

Kontakt:

Mgr. Jana Drexlerová

Mamma HELP, U Vinohradské nemocnice 4, Praha 3

www.mammahelp.cz

e-mail: mammahelp@mammahelp.cz

tel: 739 632 883, 272 731 000

Mamma HELP – sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu, vznikl v roce 1999 jako nezisková organizace na pomoc ženám s tímto onemocněním, kterého stále přibývá (ročně je nově diagnostikováno přes 6 000 žen). Dnes má síť poraden v šesti městech – Praze, Brně, Hradci Králové, Plzni, Přerově a Zlíně, kde poskytuje bezplatné poradenství a nabízí psychologickou podporu. Tato pomoc je dostupná během celého týdne, kromě žen ji vyhledávají stále více i blízcí a rodinní příslušníci pacientek – v roce 2008 šlo o 5 300 zaznamenaných kontaktů. V poradnách pracují jako laické terapeutky vyléčené pacientky, které mohou kromě obsáhlých vědomostí nabídnout i osobní zkušenost s nemocí.

Pražské MH centrum navíc zajišťuje i denní provoz telefonní AVON linky proti rakovině prsu 800 180 880, kam volají bezplatně jak nemocné, tak zdravé ženy se zájmem o prevenci.

Chcete-li pomoci a přispět na provoz MAMMA HELP CENTER, stačí zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS MAMMAHELP na číslo 87 777. Cena je 30,- Kč, na náš účet obdržíme 27,- korun.