Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Tisíce žen přinuceno k sexuálnímu otročení pro americké vojáky v Jižní Koreji

Tisíce žen přinuceno k sexuálnímu otročení pro americké vojáky v Jižní Koreji

20. listopad 2002  | redakce F.CZ
Nejnověší zjištění Mezinárodní organizace pro migraci: od poloviny 90. let více než 5000 žen stalo obětmi obchodu se ženami do Jižní Korei, aby zde poskytovali sexuální služby příslušníkům americké armády.

V poslední době zaznívají čím dál tím silněji hlasy po vyšetření pravých souvislostí obchodu se ženami. Ukazuje se totiž, že nárůst obchodu se ženami pravidelně následuje přítomnost mezinárodních vojenských složek v zemi. Ženy jsou prodávány do těchto zemí a násilím nuceny k sexuálním službám pro příslušníky armád a složek OSN. Nejnověji to dokazuje alarmující zpráva Mezinárodní organizace pro migraci (viz níže).
Pokud je situace takto očividná, proč neslyšíme o globálním plánu mezinárodního společenství, jak zakročit, jak rozbít gangy a skupiny organizovaného zločinu provozujícího obchod se ženami? Je snad zájmem nejvyšších míst, uspokojit vojáky na misích a proto k masovému násilí páchanému na ženách mlčí?

Tisíce žen přinuceno k sexuálnímu otročení pro americké vojáky v Jižní Koreji

Výtah z článku ve Feminist Daily News Wire, September 9, 2002
http://www.feminist.org/news/newsbyte/uswirestory.asp?id=6870

Podle zprávy Mezinárodní organizace pro migraci bylo se od poloviny 90. let více než 5000 žen stalo obětmi obchodu se ženami do Jižní Korei, aby zde poskytovali sexuální služby příslušníkům americké armády. Tyto ženy pocházejí většinou z Filipín, Ruska a východní Evropy a v Jižní Korei pracují jako prostitutky v barech, které navštěvují příslušníci amerických složek. Mnoho z těchto žen žije životem otrokyň. Nemají žádný příjem, žijí v otřesných podmínkách, jsou nuceny prodávat sex a čelí násílí.

Několik členů amerického kongresu se shodlo na nutnosti vyšetřit stav obchodu se ženami v Jižní Koreji a předložlo v tomto smyslu žádost americkému ministerstvu obrany. V červnu tohoto roku americká armáda oznámila, že prošetří, zdali zákaz obchodu se ženami a prostituce v Jižní Koreji je skutečně dodržován. Ve zprávě o obchodu s lidmi, kterou každoročně vydává americké ministerstvo zahraničí (Annual Trafficking in Persons Report) postoupila Jižní Korea z třetího do prvního pásma zemí s nejvyšším výskytem těchto kriminálních aktivit.

Související článek: OSN zřejmě zapojena do obchodu se ženami
PRAHA [BBC] - OSN se v Bosně a Hercegovině snaží rozprášit síť obchodníků s bílým masem. Přitom ale naráží na důkazy, že někteří členové mírových misí OSN jsou do moderního druhu otroctví zapojeni. Před americkým Kongresem už napojení OSN na gangy obchodníků se ženami potvrdili dva Američané, kteří sloužili v Bosně a pracovníci organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch sídlící ve Washingtonu. (celý článek na serveru Econnect)

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.