Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › The Paper Planes

The Paper Planes

9. březen 2012
The Paper Planes
The Paper Planes je projekt dvou kamarádek, které se rozhodly bojovat proti sexuálnímu násilí a zaměřují se hlavně na okolí, ve kterém se pohybují, na tzv. alternativní scénu, kde sice témata jako sexismus či sexuální násilí nejsou ničím novým, ale stále nedostatečně řešeným, neboť i zde narazíme na četné projevy sexismu a sexuálního násilí. Hlavními východisky Paper Planes je nahlížení sexuálního násilí jako na projev moci, na projev toho nejhrubšího sexismu. Paper Planes tak spojují sexuální násilí s genderovými stereotypy a nerovností obecně. Druhým důležitým východiskem pro činnost Paper Planes je skutečnost, že sexuální násilí se odehrává v drtivé většině v prostředí rodinných a přátelských vztahů.

The Paper Planes je projekt dvou kamarádek, které se rozhodly bojovat proti sexuálnímu násilí a zaměřují se hlavně na okolí, ve kterém se pohybují, na tzv. alternativní scénu, kde sice témata jako sexismus či sexuální násilí nejsou ničím novým, ale stále nedostatečně řešeným, neboť i zde narazíme na četné projevy sexismu a sexuálního násilí.

Hlavními východisky Paper Planes je nahlížení sexuálního násilí jako na projev moci, na projev toho nejhrubšího sexismu. Paper Planes tak spojují sexuální násilí s genderovými stereotypy a nerovností obecně. Druhým důležitým východiskem pro činnost Paper Planes je skutečnost, že sexuální násilí se odehrává v drtivé většině v prostředí rodinných a přátelských vztahů.

V rámci svých workshopů a diskuzí bourají mýty o tom jediném „pravém“ znásilnění někde v noci v parku a poukazují na různé formy sexuálního násilí, se kterými se můžeme běžně setkat, od sexuálního obtěžování až po vynucený sex, tedy znásilnění. Propagují pozitivní sexuální vztahy založené na vyjádřeném souhlasu partnerek a partnerů, kde se klade důraz na poznávání vzájemných hranic i tužeb. Mluví o tom, jakým způsobem může každý z nás pomoci osobám, které sexuální násilí zažily. Odkazují na kurzy sebeobrany proti sexuálnímu násilí a samy ukazují, jak se proti hrozícímu sexuálnímu násilí můžeme bránit verbálně i neverbálně.

Nově také rozběhly svůj blog www.lovepaperplanes.wordpress.com, kde se pravidelně objevují nové materiály, články a informace o sexuálním násilí a činnosti Paper Planes.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.