PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Těhotné Iráčance odepřeli vstup do ČR, připravují se protesty

Těhotné Iráčance odepřeli vstup do ČR, připravují se protesty

10. duben 2003  | Jana Sobotková  |  Econnect
Vlnu nevole vzbudil postup českých úředníků a policistů, kteří minulý týden odepřeli vstup do České republiky těhotné Iráčance. Šestadvacetiletá Saliy J. Khalaf ve čtvrtek přiletěla na pražskou Ruzyni s platným vízem a s dvouletým vážně nemocným synkem, pro kterého potřebovala lékařskou pomoc – lékaři v Iráku jejímu dítěti pomoci neuměli. Navzdory tomu, že cizinka měla vízum a její jméno nefigurovalo na seznamu nežádoucích osob, byla přinucena okamžitě ČR opustit.

Vlnu nevole vzbudil postup českých úředníků a policistů, kteří minulý týden odepřeli vstup do České republiky těhotné Iráčance. Šestadvacetiletá Saliy J. Khalaf ve čtvrtek přiletěla na pražskou Ruzyni s platným vízem a s dvouletým vážně nemocným synkem, pro kterého potřebovala lékařskou pomoc – lékaři v Iráku jejímu dítěti pomoci neuměli. Navzdory tomu, že cizinka měla vízum a její jméno nefigurovalo na seznamu nežádoucích osob, byla přinucena okamžitě opustit zemi; v Sýrii následně přišla o čekané dítě. Proti postupu úředníků budou dnes od 16 hodin před pražským Černínským palácem – sídlem Ministerstva zahraničních věcí ČR – protestovat protiváleční aktivisté.

Lidé z Mezinárodního mírového hnutí, kteří protest organizují, v uplynulých týdnech poukazovali na silný dopad války v Iráku na civilisty. Nejedná se však jen o civilní obyvatelstvo ohrožované přímým bombardováním či akutním nedostatkem potravin a léků v Iráku; vzhledem k válečnému konfliktu v zemi mají nyní všichni iráčtí občané také zakázaný vstup do České republiky. Na to doplatila i Saliy J. Khalaf: byť ji na letišti očekávala sestra, která v České republice žije už šestnáct let, cizinecká policie ženu do země nepustila a poslala ji zpátky přes turecký Istanbul do syrského Damašku. Nemocný syn cestou dostal oboustranný těžký zánět středního ucha spojený s krvácením a žena ve druhém měsíci těhotenství následkem stresu potratila.

Krátce po vyhoštění irácké ženy se o záležitost začalo zajímat české ministerstvo zahraničních věcí, které po zveřejnění šokující informace přislíbilo vyhoštěnou Iráčanku dopravit na své náklady zpět do České republiky, pokud žena dostane vízum. Saliy J. Khalaf se totiž dostala do obtížné situace – žena s nemocným synem nemůže zpátky domů do Bagdádu, který opustila den před vypuknutím války. Přijet znova do České republiky má strach a především nemá dostatek prostředků. Po několika dnech se informace ze strany ministerstva zahraničních věcí radikálně změnily: česká strana cestu nezaplatí. "Vystavit jí nové vízum by zřejmě nebyl problém, ale peníze na proplacení cesty nejsou. Na to nemáme fondy,˝ prohlásil mluvčí ministerstva Karel Borůvka.

Pomoc Iráčance nakonec nabídla společnost Člověk v tísni. Jestliže Saliy J. Khalaf dostane znovu vízum, obecně prospěšná společnost jí zaplatí letenku z Damašku do Prahy. "Matce s dítětem, která se ocitne v těžké situaci, musíme pomoci. Čekáme jen na to, až jí naše velvyslanectví v Damašku udělí vízum," komentoval situaci pracovník společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. Postup policistů, který ministr vnitra Stanislav Gross od počátku obhajoval jako správný, se stal terčem kritiky obhájců lidských práv. "Není mi zcela jasné, jak žena, která tu má bez problémů žijící rodinu a dítě na ruce, ohrožuje národní bezpečnost," prohlásil právník Českého helsinského výboru Petr Smolík. Za nesprávné považuje nevpuštění matky, která přicestovala kvůli léčení syna, také vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab.

Podle informací ministerstva zahraničí může většina zemí odmítnout vstup kterékoli osobě i jen na základě podezření – takovému člověku přitom nikdo nemá povinnost sdělit důvod nevpuštění. Saliy J. Khalaf měla platné vízum, a tak o důvodech zamezení vstupu do země musí být vypracována písemná zpráva, jejíž obsah je ovšem tajný. Možnost seznámit se s ním má například veřejný ochránce práv.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.