Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Strana zelených ke Dni proti homofobii: Gaye a lesby ve světě stále popravují

Strana zelených ke Dni proti homofobii: Gaye a lesby ve světě stále popravují

19. květen 2011  |  Strana zelených
Přesně před 21 lety vyškrtla Světová zdravotnická organizace homosexualitu ze seznamu nemocí. V Česku je boj za rovná práva gay a lesbické komunity stále ne půli cesty. Ve světě je však situace horší. Pouze v Íránu bylo od roku 1979 popraveno přes 4 000 osob. „Jsem rád, že se v české společnosti zvyšuje tolerance vůči sexuálním menšinám. Stále však přetrvávají více či méně skryté formy diskriminace na základě sexuální orientace. Za alarmující považuji stále se objevující projevy homofobie jako nástroje politické soutěže viz např. nevkusný článek o gay sauně na Praze 1, který se objevil v časopise Věcí veřejných Pražan," říká předseda Strany zelených Ondřej Liška.
Přesně před 21 lety vyškrtla Světová zdravotnická organizace homosexualitu ze seznamu nemocí. V Česku je boj za rovná práva gay a lesbické komunity stále ne půli cesty. Ve světě je však situace horší. Pouze v Íránu bylo od roku 1979 popraveno přes 4 000 osob.

„Jsem rád, že se v české společnosti zvyšuje tolerance vůči sexuálním menšinám. Stále však přetrvávají více či méně skryté formy diskriminace na základě sexuální orientace. Za alarmující považuji stále se objevující projevy homofobie jako nástroje politické soutěže viz např. nevkusný článek o gay sauně na Praze 1, který se objevil v časopise Věcí veřejných Pražan," říká předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Ochrana práv menšin je jedním z pilířů zelené politiky, trvale vystupujeme proti všem formám diskriminace žen, cizinců, etnických menšin, sociálně slabých nebo zdravotně postižených. O rovnoprávnosti sexuálních menšin však stále i dnes nemůžeme mluvit.

„V oblasti práv sexuálních menšin jsme stále v půli cesty. Gayové a lesby stále nemohou společně adoptovat dítě ani potomka svého partnera či partnerky, lesbické páry nemají právo ani na umělé oplodnění, v případě změny pohlaví se Čech nebo Češka musí rozvést,” vysvětluje vedoucí genderové odborné sekce Strany zelených Zuzana Hlucháňová.

Ve světě je situace daleko tragičtější. Láska mezi dvěma lidmi stejného pohlaví je trestná v 80 zemích světa a některé ji dokonce trestají smrtí. Smrtí stále trestá homosexualitu např. Írán, Jemen, Mauretánie, Saudská Arábie, Súdán. Doživotním uvězněním ji dále trestá Tanzánie, Guyana, Pákistán, Barma a Barbados.

„Česká vláda se v zahraniční politice vydává za bojovnici za lidská práva. Tomuto postoji by jistě slušelo také rozšíření o boj proti homofobii na půdě OSN, Evropské unie nebo prostřednictvím české zahraniční politiky,“ dodává Šádí Shanaáh, zahraniční expert Strany zelených.



Kontakt:

Tomáš Průša, hlavní manažer a tiskový mluvčí SZ, tel.: 733 536 792

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.