PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Startuje kampaň Férové platy, férové penze

Startuje kampaň Férové platy, férové penze

3. listopad 2015
Startuje kampaň Férové platy, férové penze
V listopadu se v ulicích Prahy a Brna i na internetu objeví informační kampaň zaměřená na rozdíly v platech žen a mužů a jejich následný vliv na výši starobních důchodů. Kampaň přináší nezisková organizace Otevřená společnost ve spolupráci s reklamní agenturou Dorland.

Otevřená společnost spolupracuje s Gender Studies a Nesehnutím na projektu Férové platy, férové penze, v němž spolu se zahraničními partnery zkoumá přístupy k rovnému odměňování v Polsku, Slovinsku, Slovensku a Rakousku. Zároveň shromažďuje pozitivní příklady, jimiž by se vlády zmíněných zemí mohly navzájem inspirovat.

„O rozdílech v platech žen a mužů, které u nás dosahují 22 %, už veřejnost ví. Zatím však nikdo jasně nevyslovil, jak se tyto rozdíly promítají do penzí. Přitom ženy mají až o 40 % nižší starobní důchody a chudobou je u nás ohrožen dvojnásobný počet seniorek nad 65 let než seniorů,“ uvedla manažerka projektu Klára Čmolíková-Cozlová.

Projekt letos zpracoval studii Genderové nerovnosti v odměňování a důchodech, jejíž klíčová sdělení se v kampani objevují. Veřejnost se tak dozví, že největší rozdíly v platech panují mezi vysokoškolsky vzdělanými, a to až o jednu třetinu v neprospěch žen. Nejnižší platy ve srovnání s muži pobírají ženy po návratu z mateřské dovolené, kdy jsou z finančního hlediska v situaci, jako by svou kariéru teprve začínaly. Proměny úvazků, dlouhá vyloučená doba a další události z pracovního života žen pak vedou k tomu, že ve stáří 75 % žen bere důchod nižší než 11 000 Kč, zatímco 75 % mužů má důchod vyšší než 12 000 Kč.

„Téma rovného odměňování považujeme za velmi důležité. V naší agentuře pracuje hodně žen na různých pozicích a jejich spravedlivé ohodnocení je prioritou. Proto nás spolupráce na tomto projektu ihned oslovila,“ uvedla Lucie Češpivová, CEO z reklamní agentury Dorland, která připravila kreativní koncept kampaně. Na webové stránce www.ferplaty-ferpenze.cz se ženy kromě překvapivých čísel dozví také tipy, na co si dát pozor a jak postupovat, aby se roky péče o děti a blízké co nejméně negativně odrážely na výši jejich penze. Projekt bude v práci s veřejností nadále pokračovat, na duben chystá v Praze oslavu mezinárodního Dne rovného odměňování – Equal Pay Day.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.