Pátrací hra: Stopujeme ženy naší historie PRO VEŘEJNOST

24.4.2024  Praha  |  Pojďte společně s námi vystopovat významné ženy historie českého feminismu. Více
feminismus.czČlánky › Šovinistický www.gentleman.cz

Šovinistický www.gentleman.cz

30. červen 2003  | Štěpánka Hlupá
Označení Šovinistická bomba jsem se tentokrát rozhodla udělit stránce www.gentleman.cz za trvalý sexistický tón příspěvků redaktora Ivana Straky. Strakovy postřehy jsou stručně řečeno předsudečné na základě pohlaví. Posuďte sami.
Označení Šovinistická bomba jsem se tentokrát rozhodla udělit stránce www.gentleman.cz za trvalý sexistický tón příspěvků redaktora Ivana Straky. Strakovy postřehy jsou stručně řečeno předsudečné na základě pohlaví. Posuďte sami:

www.gentleman.cz
Domácí násilí (Poznámka), 14. 2.

"Není u nás zákonně definováno, je příčinou odsouzení jakési učitelky, která zabila manžela po řadě let domácího týrání, tedy z jeho strany. Jako nezaměstnaný osm let prudil celou rodinu a ona už nevydržela. Feministicky orientovaná Michaela Tominová-Marksová (Lidovky, asi konec ledna) proto po zahrnutí pojmu domácí násilí do našeho práva požaduje, což je správné. Leč dělat z toho feministickou fangličku na základě toho, že obětmi domácího násilí jsou většinou ženy, a tudíž jde o jejich diskriminaci v důsledku tradičních představ o mužské a ženské roli, je přinejmenším laciné a zavádějící.
Domácí násilí se týká mužů i žen, fyzický jsou patrně častěji týrány ženy, psychicky muži. Holt to plyne z toho tradičního rozdělení rolí. Pokud budou zavedení domácího násilí do zákonů požadovat ženské spolky, může se stát, že bude týkat především násilí na ženách a muži přijdou zkrátka. Domácím násilím může být totiž i odpírání kontaktu dětí exmanželům, v čemž ženy znamenitě vynikají.
Ostatně zatímco ona učitelka dostala šest let, jiné ženy, plánující vraždu svého manžela (exmanželka, manželka a dcera) s využitím najatého vraha, což soud kvalifikuje 5 - 12 lety vězení, dostaly jen podmínku, přestože (nebo protože se?) se nepřiznaly (nastrčený policista od nich vybral zálohu a nahrál vše na magnetofon). Takže - jak?"

"Gentleman"

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.