PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v ČR

Soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v ČR

Soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v ČR
13. srpna 2004 vyhlásila obecně prospěšná společnost Gender Studies (dále jen GS) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR na tiskové konferenci na půdě tohoto ministerstva nultý ročník Soutěže o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v ČR. Zorganizování nultého ročníku je podpořeno nadací Heinrich Boell Stiftung zastoupením ve Varšavě a programem Phare 2002. red
13. srpna 2004 vyhlásila obecně prospěšná společnost Gender Studies (dále jen GS) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR na tiskové konferenci na půdě tohoto ministerstva nultý ročník Soutěže o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v ČR. Zorganizování nultého ročníku je podpořeno nadací Heinrich Boell Stiftung zastoupením ve Varšavě a programem Phare 2002. red

Vítěz (či vítězové) nultého ročníku bude vyhlášen na mezinárodní konferenci Role rovných příležitostí pro ženy a muže v prosperitě podniku, která se uskuteční 23. listopadu 2004 v Praze. Tato konference je organizována ve spolupráci se společností Zentiva, a. s., nadací Friedrich Ebert Stiftung a je podpořena z programu EU Phare 2002 - Dlouhodobá udržitelnost občanské společnosti. Podobně jako v jiných zemích by se do budoucna soutěž měla stát nástrojem propagace rovných příležitostí v ČR a zároveň nástrojem ocenění a propagace firem, pro které není pojem sociální odpovědnosti firem (Corporate Social Responsibility) prázdnou nálepkou.

Soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi v ČR
Tato soutěž, která je podpořena z programu EU - Phare 2002 a nadací Heinrich Boell Stiftung, si klade za cíl propagovat rovné příležitosti pro ženy a muže v nejširší společnosti a zároveň chce ocenit firmy, které mají programy pro jejich prosazování. Nultý ročník je pilotním projektem, který má soutěž uvést, a v jehož rámci se také vytváří kritéria a pravidla pro budoucí podobu soutěže. Firma, která se chce přihlásit do soutěže, musí vyplnit dotazník, který zkoumá celkové firemní prostředí, zabývá se odpovědným chováním společnosti vůči svým zaměstnancům ale i vůči prostředí, v němž působí. V zorném úhlu jsou také programy na podporu rodinného života otců. Opatření jako flexibilní pracovní doba, vzdělávací programy, informační a komunikační nástroje usnadňující skloubení soukromého a rodinného života, by se neměly týkat pouze žen, ale také mužů. I přesto je důležité upozornit na potřebu specifických programů podporujících pracovní uplatnění žen a bourání stereotypů vážících se k ženské pracovní síle. Uzávěrka přihlášek do této soutěže je 30. září 2004.

Firma, která postoupí do dalšího kola, může být vyzvána k doplnění dalších informací formou rozhovoru či poskytnutí firemních propagačních materiálů atd. Důležitou složkou u nadnárodních korporací jsou také jejich aktivity a chování ve světě. Hodnocení společnosti je komplexní. Kvalitu vítěze či vítězů soutěže zajišťuje odborná porota, která vítěze vybírá bodovým hodnocením a zvážením všech komplexních informací, jež jsou k dispozici. V porotě by měli vždy zasednout odborníci z různých oborů. Porota nultého ročníku Soutěže je tvořena těmito významnými osobnostmi:

Marie Čermáková - ředitelka Sociologického ústavu AV ČR
Anna Čurdová - předsedkyně Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů
Běla Hejná - Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, poradkyně ministra
Jakub Juříček - ředitel odboru rozvoje lidských zdrojů agentury Czech Invest
Vladislav Lánský - poradce prezidenta Unie zaměstnavatelských svazů
Lenka Simerská - Gender Studies, vedoucí průzkumu mezi zahraničními investory
Milan Štěch - předseda Českomoravské konfederace odborových svazů
Eva Štěpánková - ředitelka společnosti Ryor, a. s.

Kritéria jsou střižena na míru především větším společnostem, ale organizátoři soutěže budou podporovat cenu také ve speciálních kategoriích pro společnosti, které vykazují skvělé výsledky v určité oblasti (např. podporují program pro odstranění diskriminace podle svých možností, mají speciální program pro rodiče atd.).


Zájemci o tuto Soutìž se mohou hlásit v Gender Studies: Linda Sokačová, Gorazdova 20, 120 00 Praha 2. Tel./fax: 224 91 56 66. E-mail: gender.office@ecn.cz.

Dotazník, který je třeba k zařazení do soutěže vyplnit, je ke stažení zde [ 122 kB].
www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.