PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Sněmovna schválila zákon o domácím násilí

Sněmovna schválila zákon o domácím násilí

Velkou zásluhu na prosazení tohoto zákona měli také poslankyně a předsedkyně Rady vlády pro rovnost žen a mužů Anna Čurdová a poslanec Stanislav Křeček, místopředseda ústavně právního výboru. Patří jim za to náš srdečný dík, Gender Studies, o.p.s.
Pachatelům domácího násilí bude od června příštího roku hrozit až osmileté vězení. Shodli se na tom poslanci, kteří ve středu schválili senátní návrh novely trestního zákona, který domácí násilí zavádí jako nový trestný čin. Novelu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

10.12.
PRAHA - Pro návrh se vyslovilo 135 ze 183 přítomných poslanců. Proti bylo pouhých 15 zákonodárců. Od června příštího roku by tak v trestním zákoně mohl přibýt nový trestný čin - týrání osoby ve společně obývaném bytě nebo domě. Pachateli, který se takového jednání dopustí, budou hrozit až tři roky vězení. Ovšem v případě, že se týrání bude dopouštět delší dobu, či zvlášť hrubým způsobem, bude moci strávit ve vězení až osm let.

Očekává se hladký průběh

Navrhovatelka novely, senátorka Jitka Seitlová (klub Nezávislí) je přesvědčena, že Senát novelu nepochybně schválí. Podle ní se v poslední době rozšiřuje také násilí mezi mladšími a staršími generacemi. "Mám zkušenosti, kdy opakované násilí vedlo ve dvou případech až k úmrtí," uvedla před nedávnem v deníku Právo.

Za týrání družky maximálně dva roky?

Novela konečně umožní soudům účinně trestat násilníky, kteří za dveřmi bytů terorizují své partnery a dodnes se nemusí obávat významných postihů.

Jeden příklad za všechny dnes shodou okolností zveřejnila severomoravská policie. Třiadvacetiletý muž z Havířova opakovaně napadal svou o tři roky starší družku. Bil ji pěstí, sprchoval studenou vodou a vyhrožoval jí zabitím. Ženu ponižoval i před kamarádem, když jí nutil, aby se svlékla.

"Koncem listopadu ji pak odvezl za restauraci Bivoj, kde ji zbil a zkopal. Když zůstala ležet na zemi, nohou si ji přišlápl a poté se na ní i se svým známým vymočili. V ruce přitom držel kabel a křičel, že ji zabije," popsala policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Za výše jmenované skutky mu nyní hrozí maximálně dvouleté vězení a to pro pokus trestného činu ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci.

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.