PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Síla rozmanitosti

Síla rozmanitosti

26. leden 2015  | Markéta Štěpánová
Síla rozmanitosti
Představujeme Vám novou publikaci Gender Studies zaměřenou na diverzitu ve firemní praxi. Publikace nese název „V rozmanitosti je síla“ a přibližuje téma rovných příležitostí a diskriminace na pracovním trhu a současně téma diverzity s důrazem na diverzitu náboženského vyznání. Lze v ní nalézt konkrétní informace týkající se zmiňovaných témat i interaktivní cvičení a příklady z praxe. Tyto příklady pomohou zaměstnavatelům přiblížit, jak může fungovat diverzifikovaný tým, jaké má výhody a že to, co se předem může jevit jako překážka a problém, nakonec ani být problémem nemusí.

V rozmanitosti je síla. Diverzita (nejen) náboženského vyznání ve firemní praxi.

Titul je rozdělen do několika částí, přičemž první, teoretická, se skládá z vysvětlení některých základních pojmů jako je diskriminace a rovné šance, přináší i data pro srovnání a praktické informace z legislativy a také rady, kam se obrátit v případě, že dochází k diskriminaci. Velký prostor je věnován diverzitě jako takové, publikace seznamuje čtenáře s tímto termínem a zmiňuje výhody, které diverzifikovaný tým přináší, dokládá to příklady z praxe ze zahraničí. Podrobněji se pak zaměřuje na diverzitu náboženského vyznání, přináší praktické informace o islámu a konkrétní doporučení. Dále jsou zmíněny náležitosti zaměstnávání cizinců a cizinek. První část je doplněna příklady firem, které takto diverzifikovaný tým mají, i příklady integračních projektů v Evropě.

Druhá část je sestavena z praktických cvičení, která se týkají oblasti rovných příležitostí a diverzity a která umožní získat další informace i reflektovat osobní zkušenosti zaměstnavatele. Cvičení lze využít pro individuální práci i jako součást školení v týmu. V závěru publikace je k dispozici i několik příkladů dobrých praxí a tuto část uzavírá návod pro sestavení akčního plánu, který může napomoci dosahování dalších změn a zlepšení.

Publikaci lze stáhnout zde.


Publikace je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

 

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.