Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více
feminismus.czČlánky › ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI PRO MUŽE A ŽENY - NEDÍLNÁ SOUČÁST ČESKÉ POLITIKY NA CESTĚ DO

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI PRO MUŽE A ŽENY - NEDÍLNÁ SOUČÁST ČESKÉ POLITIKY NA CESTĚ DO

20. červenec 2001  | Michaela Marksová-Tominová
zpráva z vůbec první tiskovou konference vládního představitele České republiky na téma rovných příležitostí žen a mužů

STRUČNÁ ZPRÁVA Z TISKOVÉ KONFERENCE MINISTRA ŠPIDLY: "ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI PRO MUŽE A ŽENY - NEDÍLNÁ SOUČÁST ČESKÉ POLITIKY NA CESTĚ DO EVROPSKÉ UNIE"

MPSV, pátek 20. 7. 2001

Ačkoli si to zřejmě většina přítomných (a nezvykle početně zastoupených) novinářů neuvědomila, byli svědky historické události: jednalo se totiž o vůbec první tiskovou konferenci vládního představitele České republiky na téma rovných příležitostí žen a mužů!

Ministr zahájil konferenci konstatováním dvou nejpalčivějších problémů: "česká republika není v oblasti rovných příležitostí zdaleka ideální - zaprvé v diskriminaci při přijímání do zaměstnání a neodůvodněných rozdílech v příjmech, ačkoli v tom nejsme jediní, a za druhé v malé účasti žen tam, kde se dělají důležitá rozhodnutí." Dále vyřkl na českého politika skutečně revoluční názor: "Země, která nevyužije efektivně tvůrčí potenciál poloviny svého obyvatelstva, je odsouzena k trvalé zaostalosti. A kromě toho, že rovné příležitosti jsou principiální, politickou, etickou, filosofickou kategorií, je to i významný národohospodářský faktor, který je podceòován." K rozdílům v platech uvedl některé příklady z ostatních zemí EU a konstatoval, že čR je špatným evropským průměrem. (Průměrná odměna za práci žen zaměstnaných na plný úvazek je v zemích EU o 27% nižší než odměna mužů; nejmenší rozdíl je v nových zemích Německa - 12%, a ve Švédsku - 17%; největší rozdíl ve Velké Británii - 34%, v řecku 32% a v Nizozemí 31%. V čR se uvádí průměrný rozdíl 27%).

Poté náměstek Dr. Miroslav Fuchs, do jehož kompetence oddělení pro rovné příležitosti na MPSV patří, informoval o nejaktuálnějších událostech: např. že se MPSV finančně podílelo na vzdělávacím projektu, který organizovala agentura Europrofis a který byl spolufinancovaný z prostředků EU (ze čtvrtého komunitárního programu "Společenství pro rovnost příležitostí"), určeným vysokým státním úředníkům - první tohoto druhu v české republice. Toto školení mělo cílovou skupinu seznámit se základními pojmy z této oblasti, senzibilizovat je v agendě rovných příležitostí a objasnit jim metodu tzv. genderového mainstreamingu, která se používá v EU a kterou by pak tito lidé měli aplikovat ve svých resortech. ("Genderový mainstreaming" je název metody uplatòované v zemích EU, a bohužel dosud nemá český ekvivalent. Slovo "gender" znamená "pohlaví" - nikoli v biologickém, ale v kulturně-společenském či psychologickém slova smyslu. Slovo "mainstreaming" v angličtině znamená cosi jako "hlavní proudění". Metoda genderového mainstreamingu tudíž - stručně řečeno - znamená uplatòování genderového hlediska, tj. hlediska zájmů žen i mužů, která bývají odlišná, do všech druhů politik a rozhodovacích procesů.)

První novinářský dotaz směřoval - jako obvykle! - na případy, kdy jsou diskriminováni muži. Ministr tedy zdůraznil, že se vládě jedná o prosazování skutečné rovnosti, a konstatoval, že ze studií malých skupin vyplývá, že je li jedno pohlaví zastoupeno ze 30%, mění se v ní klima a tato třetina je pak schopna prosadit své názory. A uvedl příklad ze Skandinávie, kdy je někdy zastoupení žen v politice tak velké, že se musí používat pozitivní opatření pro muže. Na dotaz, co se dá dělat s diskriminací mužů v případech, kdy soudy téměř automaticky svěřují děti do péče matek, odpověděl, že i v těchto případech není problém v zákoně, ale v jeho aplikaci a že tyto věci by se měly časem změnit.

Vzhledem k tomu, že se hovořilo o tom, že rozhodování ve smíšeném kolektivu je plnohodnotnější, neodpustili si novináři dotazy na nulové zastoupení žen ve vládě. Z úst ministra si tedy vyslechli následující odpověï: "My jsme byli připraveni na koaliční vládu a ne na to, že ji budeme muset sestavovat celou, což se stalo historicky poprvé. Vládu jsme sestavovali tak, aby byla funkční na ty konkrétní úkoly, které jsme chtěli splnit, a aspekt zastoupení žen, který je pro mě důležitý, nebyl vzat v úvahu. Následující rekonstrukce vládu zkvalitnily, ale to, že je vláda složena pouze ze zástupců jednoho pohlaví, je její slabina. Až budeme mít další příležitost, okamžitě to změníme, protože od té doby se objevila spousta talentovaných lidí. Protože přirozená skupina je skupina smíšená - malé skupiny, jsou-li smíšené, jsou více tvůrčí, je tam větší zábava a dokonce se zjistilo, že je tam menší nemocnost."

Já osobně jsem se zeptala na chystané založení Vládního výboru pro rovné příležitosti mužů a žen: v dokumentu Priority a postupy vlády při prosazování rovnosti mužů a žen je totiž sice uvedeno, že ministr práce a sociálních věcí má do 31. 12. předložit vládě návrh na ustavení Výboru, ale existují obavy, že Výbor pak ve skutečnosti do voleb už založen nebude a osud tohoto úkolu bude stejný, jako osud mnoha ostatních úkolů z předchozích verzí Priorit - tedy že jeho plnění bude odloženo. Byli jsme ale ujištěni, že MPSV zaznamenalo požadavek na skutečné ustavení Výboru jak od Rady vlády pro lidská práva, tak ženských neziskových organizací, a vynasnaží se. Takže: naděje umírá poslední a čím více akcí na podporu Výboru, tím lépe!

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.