PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Rodině přátelské Aperio

Rodině přátelské Aperio

11. březen 2004  |  Econnect
Občanské sdružení Aperio bylo založeno v r. 2001 s cílem nabízet veřejnosti kvalitní informace z oblasti rodičovství se zvláštním důrazem na lidská a sociální práva.

Občanské sdružení Aperio bylo založeno v r. 2001 s cílem nabízet veřejnosti kvalitní informace z oblasti rodičovství se zvláštním důrazem na lidská a sociální práva.

Aperio věnuje pozornost zejména oblasti práv žen v souvislosti s jejich reprodukční funkcí, a zejména jejich právu rozhodovat o způsobu, místě a poskytovateli porodnických služeb. Zároveň se zabývá oblastí rovných příležitostí souvisejících s rodinou, postavení osob na rodičovské dovolené a zaměstnaných lidí pečujících o děti mladší 15 let.

Současné aktivity

V současné době tým Aperia připravuje zprávu Možnost volby – Žena v systému porodnické péče v ČR. Jedná se v podstatě o výstup hodnotící změny a vývojové trendy v českém porodnictví v průběhu let 1999 – 2003, se zřetelem na dobu, kdy již fungovaly organizace propagující možnost rodit bez lékařských intervencí. Zpráva je připravována jako ucelený zdroj informací pro rodiče, odbornou veřejnost i politickou reprezentaci. První část textu mapuje současný stav porodnictví v ČR, druhá přinese implementační plán konkrétních změn vedoucích k transformaci českých porodnických služeb v souladu s mezinárodními úmluvami o lidských právech a s legislativou Evropské unie, doporučeními WHO, dobrou zahraniční praxí a aktuálními požadavky příjemců porodnické péče v ČR. Pracovní tým průběžně sleduje nově vznikající zdravotnickou legislativu a shromažďujeme připomínky k zákonům se záměrem ovlivnit jejich výslednou podobu v zájmu rodičovské veřejnosti.

Jako příspěvek k problematice rovných příležitostí je zpracovávána studie Možnosti a omezení spojené s plněním rodičovského poslání v ČR. K tomu paní Eva Lábusová z Aperia dodává: „Naším záměrem je prošetřit platnou legislativu související s péčí o rodinu, vyhledat oblasti, které způsobují osobám pečujícím o děti těžkosti a navrhnout a prosadit příslušné změny. Za důležité považujeme navrhnout a prosadit podmínky k tomu, aby si rodiče podle svých potřeb a v kontextu osobního i profesního života mohli vybrat vyhovující a funkční model péče o děti. Konkrétně se jedná např. o dostupnost flexibilních pracovních režimů a služeb souvisejících s péčí o děti, umožnění průběžného sdílení péče o děti oběma rodiči v období rodičovské dovolené či při ošetřování dítěte v době nemoci, apod.“

Své cíle Aperio prosazuje i dalšími legálními způsoby a v případě potřeby neváhá zorganizovat např. veřejná shromáždění či petiční akce. Součástí činnosti je i informační a mediální kampaň, která veřejnosti přináší informace o probíhajících změnách. V minulosti jsme například informovali o kampani Za možnost volby, kterou Aperio pořádalo ve spolupráci s Centrem aktivního porodu, Českou asociací dul, Českou asociací porodních asistentek a Hnutím za aktivní mateřství.

Sdružení Aperio připravuje nové, aktualizované vydání publikace Průvodce porodnicemi ČR. Pro toto nové vydání hledáme osobní zkušenosti žen i mužů s těhotenstvím, porodem a šestinedělím. Autentické porodní příběhy v písemné podobě budou zařazeny do teoretické části Průvodce (tzv. žlutých stránek) jako praktické dokreslení jednotlivých kapitol. Prosíme všechny, kteří by se o svůj porodní příběh chtěli podělit s našimi čtenáři, aby nám jej zaslali mailem na adresu

Související

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.