PRODLOUŽENO: Výstava | PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie

8.3.2024  Praha  |  Měsíc březen je věnován feministické historii. V předvečer MDŽ, 7. 3. bude v 18:00 slavnostně zahájena výstava PRAHA FEMINISTICKÁ. Místa, kde se psala historie. Přijďte se podívat na místa spojená s historií ženského hnutí očima fiktivní postavy Anny Kovářové, která vás provede vším, co zažila na vlastní kůži. A zanechte vlastní stopu ve feministické historii. Více

Posil svůj hlas ve veřejném prostoru

23.3.2024  Praha  |  Je ti 15–29 let a žiješ v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Karlovarském kraji? Není ti lhostejné, co se kolem tebe děje? Chceš si zlepšit své argumentační a prezentační dovednosti a obranu před manipulací? Přihlas se na workshop a posil svůj hlas ve veřejném prostoru! Více

Týden pro reprodukční spravedlnost

2.4.2024  Praha  | 

Nechceš pochodovat s extrémisty, co chtějí lidem odepírat právo na interrupci? Aliance pražských feministických kolektivů pro začátek jara připravila příjemnější alternativu. Přidej se k prvnímu pražskému Týdnu reprodukční spravedlnosti a seznam se s aktivistickou scénou, které bojuje za reprodukční práva nejen v České republice.

Více
feminismus.czČlánky › Průvodce porodnicemi České republiky

Průvodce porodnicemi České republiky

28. březen 2002
Průvodce porodnicemi České republiky
NOVINKA! Organizace Aperio zmapovala situaci v porodnicích Čech, Moravy a Slezska. Publikace nabízí přehled možností a služeb a nejdůležitější teoretické informace o přirozeném porodu.
APERIO logohttp://www.aperio.cz/publikace/publikace_2002.htm

V únoru 2002 vydalo Aperio tuto publikaci, která si klade za cíl seriózní zmapování situace v porodnicích Čech, Moravy a Slezska, vytvoření přehledu možností a služeb, které se zde nabízejí, a poskytnutí nejdůležitějších teoretických informací o přirozeném porodu.

Vznik publikace byl inspirován vydáním obdobného materiálu v Polsku a ve Velké Británii. Materiál je určen zájemcům z řad veřejnosti i odborníkům, se záměrem přispět k větší veřejné informovanosti o různých možnostech vedení fyziologických porodů a k informovanějšímu výběru porodnického zařízení, v němž nastávající rodiče přivedou na svět své děti.

Kniha se skládá ze dvou částí. První obsahuje texty objasňující jednotlivé fáze porodu a srovnání dvou odlišných přístupů k nim - lékařsky vedený a přirozený porod.Tuto část sestavila a napsala Eva Labusová na základě informací ze zahraniční literatury a zkušeností s přirozeným porodem v ČR.

Druhá část sestává z medailonů jednotlivých porodnic, kde se čtenáři dozvědí informace o nabídce služeb v jednotlivých porodnických zařízeních. Tyto jsou doplněny o zkušenosti žen, které v daných porodnicích v nedávné době rodily. Údaje o porodnicích byly získány z průzkumu agentury STEM, který iniciovala a finančně podpořila Nadace Open Society Fund Praha v roce 2000. Názory žen pocházejí z ankety Jak se rodí v porodnicích České republiky?, kterou vytvořilo, realizovalo a zpracovalo sdružení Aperio a která sledovala porodní zkušenosti z let 1999-2001.

Aktualizované doplňky o službách jednotlivých porodnic budou v budoucnu k dispozici na Internetu. Průvodce porodnicemi České republiky si můžete objednat na adrese občanského sdružení Aperio, cena je 140 Kč + poštovné.


Aperio iniciovalo nebo podpořilo vydání následujících titulů:

Elisabeth Geisel:
Slzy po porodu

Každá těhotná žena sní o tom, že si po porodu naplno vychutná radost z dítěte a z mateřství. Přesto však přibývá matek, které bezprostředně po porodu propadají pocitům smutku a beznaděje. Poporodní deprese zdaleka není jev tak výjimečný, jak by se na první pohled zdálo...
Známá německá propagátorka přirozených porodů vyzývá v knize ženy, aby se nebály naplno rozvinout svůj ženský potenciál a nabízí tipy a rady, jak k tomu využít právě perinatální období. Na konkrétních případech dokazuje, že v těhotenství, při porodu a v šestinedělí dávno nestačí bdít pouze nad fyzickým zdravím matek a novorozenců a že stejně důležitá je i intenzivní péče o zdraví psychické. Vzhledem k jednoznačně převažujícímu lékařskému přístupu k porodům vyvstává v současné společnosti závažná otázka, zda zdravotnický personál, vycvičený na zvládání obtížných patologických situací, nejmodernější medicínská technika a poněkud odosobněné nemocniční prostředí, vytvářejí ideální prostředí pro normální nekomplikovaný porod. Není poporodní trauma či deprese přirozenou odpovědí ženského organismu na nevhodné zacházení se ženou během těhotenství, porodu a šestinedělí?
Knihu připravuje k vydání nakladatelství One Woman Press.

Pat Thomas:
Every Birth is Different

Kniha anglické autorky obsahuje srozumitelný přehled všech důležitých informací týkajících se porodu, a to na pozadí autentických porodních příběhů, sepsaných britskými ženami. Knihu vydala AIMS (Association for Improvements in the Maternity Services). Překlad a vydání této knihy je v jednání.

www.feminismus.cz (2003)  |  redesign 2013  |  realizace a webhosting Econnect  |  design Michal Šiml  |  Za finanční podpory Slovak-Czech Women‘s Fund.